četvrtak, 21. siječnja 2010.

Jeste li znali - II dio

Psi koji žive u čoporu češće će loviti i goniti nego pas koji je sam.

Dva psa dovoljna su za stvaranje čopora, i zajedno će biti dovoljno hrabri i smioni da isprobaju stvari koje se nikada ne bi usudili učiniti sami. To može biti pravi problem za vlasnike više od jednog psa, osobito ako psi uživaju naganjati nešto što ne bi smjeli, primjerice bicikliste ili džogere.

Neki psi više vole igračke koje se kotrljaju jer ih tako duže moraju loviti, dok su drugi oduševljeniji igračkama oblikovanima tako da nepredvidivo odskakuju, zato što ih podsjećaju na borbu sa živim plijenom.
Izrazito aktivni psi više će voljeti loptice na užetu, koje se mogu zavrtjeti i baciti, ili pak igračke koje priloženi uređaji mogu baciti dalje nego ljudi, što psu omogućava duže trčanje.

Terijeri su izvorno uzgajani za lovljenje i ubijanje malih životinja poput štakora ili drugih navodnih štetočina. Njihov instinkt grabežIjivca jako je izražen pa zato uživaju igrati se s igračkama koje ispuštaju zvukove. To ih, naime, podsjeća na zapomaganje uhvaćenog plijena.

Kosti i igračke za žvakanje satima uveseljavaju pse, ali i razgibavaju njegovu čeljust. Sirova goveđa koža ponekad je pretvrda da bi psi potpuno uživali žvačući je. Da bi omekšala i tako bila ugodnija za žvakanje, potrebno ju je malo namakati u vodi.

Kako ne bi žvakali tepihe, namještaj ili druge stvari koje ne smiju gristi, psi bi uvijek trebali u blizini imati mnoštvo dostupnih igračaka za žvakanje.

Od naših pasa ljubimaca očekujemo da većinu vremena provode mirno ležeći i da se istrče u nekoliko kratkih šetnji, iako se to protivi njihovim prirodnim potrebama. Naši psi ljubimci imaju previše energije pa se zabavljaju i na načine koji su nama neprihvatljivi.

Igračke mogu dobro poslužiti umjesto plijena jer psi i njih mogu tražiti u visokoj travi, naganjati ih i loviti, ili se s njima igrati povuci--potegni.

Neki psi zakopavaju svoje igračke kako bi ih spremili na sigurno za drugi dan. Kada zakopavaju višak hrane, psi vole biti sami. Ako ih se u tome ometa, svoju će kost ili druge stvari za glodanje odnijeti i zakopati negdje drugdje. Nagon za spremanjem viška hrane ponekad je toliko jak da će i psi koji u blizini nemaju mekanu zemlju gurati nos čak i u popločani nogostup ili pak tepih. U nedostatku viška hrane ili kostiju često će zakopati i igračke ili neke druge predmete za glodanje.
Unatoč tome što dobiju sasvim dovoljno hrane svaki dan, mnogi će psi žestoko braniti svoje umjetne ili prave kosti, ukusne tetive ili hranu iz svoje zdjelice.
Prisvajanje često započinje već u leglu kada se štenad između sebe treba izboriti za dovoljnu količinu hrane ili za zadržavanje vrijednih izvora hrane. Da bi se izbjegao nesporazum, psa treba naučiti da ispružena ruka znači da mu nešto želimo dati, a ne oduzeti. Ako to nauče na vrijeme, neće nas tjerati od onoga što imaju.

Mnogi psi više vole spavati ispod nečega što može biti zaklon, primjerice ispod stola, kreveta ili iza naslonjača. To bi se moglo povezati s boravkom pod zemljom u opasnim vremenima kada je štenad bila odgajana u brlogu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru