četvrtak, 21. siječnja 2010.

Jeste li znali - I dio

Psi imaju slične društvene i osobne potrebe kao i ljudi, što nam pomaže u razumijevanju njihovog ponašanja. Mnogi vlasnici pogrešno se prema svojim psima odnose kao prema djeci, jer ipak je riječ o posve drugoj vrsti.

Psi imaju snažnu potrebu za društvom i ako im se taj kontakt uskrati mogu pobjeći ili na najneobičnije načine nastojati privući pozornost svojih vlasnika, tražeći malo pažnje.

Dio nosa zadužen za otkrivanje mirisa je 37 puta veći u pasa nego u ljudi. Područje mozga koje prerađuje podražaje koji dolaze iz nosa u pasa je mnogo veće i složenije grade od istog područja ljudskog mozga.

Psi često imaju teškoća pri odašiljanju i primanju poruka, što često dovodi do tuča.

Mahanje repom znači da je pas uzbuđen. Međutim, to ne znači uvijek da je pas prijateljski raspoložen. Zato je važno pročitati ostatak govora tijela takvog psa prije nego mu se približimo.

Za razliku od djece, psi ne mogu dobro razumjeti glasove koji služe kao naredbe pa teže nauče značenje riječi poput Sjedi! ili Dođi!.
Psu je tijekom treniranja mnogo lakše naučiti izgovorene zapovijedi ako ih prate geste rukama. Kako pas počne usvajati naredbu, te se geste postupno mogu početi izbjegavati.

Dobri vođe paze na pripadnike svog čopora, osiguravajući im da se dobro hrane i da im bude udobno. Ne popuštaju svim zah­tjevima i mogu biti vrlo odrješiti i ustrajni ako zatreba. Oni odlučuju što treba napraviti i kada. Imaju snagu potrebnu da zasluže poštovanje, a ne da stalnim ugnjetavanjem i tiranijom ostanu na vlasti.

Hijerarhija koja postoji u čoporu divljih pasa nije stalna, nego će se mijenjati ako se promijene okolnosti. Dakle, još postoji nada za ljude čiji su psi preuzeli kontrolu nad njima!

Pokorna štenad, pa čak i neki odrasli psi, mogu ispustiti malu količinu urina pri pozdravljanju nadređenog člana čopora ili ljudske obitelji, kako bi mirisnim tragom pokazali da ne predstavljaju opasnost.

Stjecanje visokog statusa više se temelji na pobjeđivanju u manjim sukobima s drugim članovima čopora, nego na riziku da pas doživi poraz tijekom većih iskušenja. Dosljednost i nastojanje da svaki put provedete svoju volju iscrpit će pseću potrebu za natjecanjem, i oni će se prepustiti vašim zahtjevima, osim ako nisu podjednako tvdoglavi. S obzirom na to da psi nastoje kontrolirati drugačije stvari nego ljudi, njihova nastojanja da budu glavni često prođu neopažena, dok već nije prekasno.
Različite pasmine uzgajane su kako bi se koristile nekim od prije nabrojanih dijelova lova. Goniči se uzgajaju za praćenje i gonjenje, ovčarski psi za tjeranje u red, a terijeri za lov i ubijanje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru