srijeda, 20. siječnja 2010.

Pogrešna vjerovanja


Vlasnici pasa su često pogrešno vođeni brojnim opće prihvaćenim idejama koje se provlače godinama.

Vjerovanje: Pas treba postiti jedan dan u tjednu.
Ovo može biti na ruku vlasniku ali nema ništa sa zdravljem psa.

Vjerovanje: Pas koji ne jede meso je izdržljiviji.
Pogrešno. Ova ideja postoji u određenim krugovima iako je dokazano da je za izdržljivost u određenim aktivnostima (na primjer, lov, vuča saonica) mnogo bolje nahraniti psa lakšim obrokom najmanje dva sata prije početka aktivnosti.

Vjerovanje: Moj pas jede isto što i ja.
Mnogi vlasnici antropomorfiziraju svoje pse. Oni ne znaju, ili se pretvaraju, da psi imaju različite navike u ishrani u odnosu na ljude. Psi su mesojedi, iako ne striktno, ali daleko da mogu jesti sve. Organizam psa probavlja visoko kvalitetne biljne proteine jednako dobro kao i one životinjskog porekla, ali takođe mogu podnesti i velike količine masti za razliku od ljudi. Psi toleriraju škrob kao izvor energije samo ako je u potpunosti skuhan i u proporciji sa fiziološkim limitima. Potreba za vitamnima i mineralima se također razlikuje od one prisutne kod ljudi. Na primjer, štenetu je dovoljno 400% manje vitamina D nego bebi čoveka.

Vjerovanje: Pas treba varijacije u svojoj ishrani.
Pogrešno vjerovanje. Idealno, pas treba jesti istu hranu iz iste posude u isto vrijeme - upravo suprotno od onog kako bi željeli njihovi vlasnici! U stvari, česte promjene režima ishrane izlažu psa digestivnim problemima. Crijevna mikroflora je adaptirana određenom tipu hrane i svaka iznenadna promjena ne daje dovoljno vremena ovim mikroorganizmima da se prilagode novoj. Ovo stvara povećanu produkciju određenih slabosvarljivih metabolita ili toksina. Na primjer, dodavanje mesa indiferentne kvalitete povećava akciju proteolitičkih mikroba koji stvaraju bazičan pH što vodi do flatulencije i dijareje. Stoga, varijacije u ishrani pasa se mogu tolerirati samo u okviru ranga hrane slične kompoticije. U suprotnom, kada mjenjate režim ishrane, učinite to postepeno kroz period od jednog tjedna.

Vjerovanje: Komercijalna hrana treba biti pojačana dodavanjem mesa.
Pogrešno vjerovanje. Mnogi vlasnici postaju nervozni kada ne mogu identificirati meso u komercijalnoj kompletnoj hrani. Premda neki proizvođači pokušavaju savladati ovaj problem dodavajući izvor mesnog sastojka u ime hrane (na primjer, s piletinom, s govedinom) i dalje ostaje teško vlasnicima prihvatiti činjenicu da je taj sastojak zasta glavni u formulaciji hrane i da može biti jednak kvaliteti mesa iz mesnice. Ne treba zaboraviti da je gotova hrana formulirana tako da sadrži sve sastojke neophodne psu za određeni uzrast i fiziološko stanje i da nije uzeto u obzir eventualno dodavanje mesa iz mesnice. Dakle, ako ste se odlučili da svog psa hranite komercijalnom hranom onda svaki dodatak može utjecati na balans hranljivih sastojaka i tako negativno utjecati i na zdravlje psa.

Vjerovanje: Proteini mogu opteretiti rad bubrega.
Pogrešno vjerovanje. Radi se o nekorektnoj aplikaciji istraživanja koje je sprovedeno nad svinjama. Ovo je dovelo do potpuno pogrešne ideje da vremenom visoki nivoi proteina u ishrani dovode do preranog starenja bubrega i gubitka njihove funkcije pročišćavanja što dovodi do hronične disfunkcije ovog organa. Istraživanja koja su se vodila u Francuskoj od 1975. godine i SAD-u preko 15 godina su jasno dokazala da je ovo vjerovanje o štetnosti proteina na bubrege pogrešno. Urea, kao produkt katabolizma proteina, se eliminiše pasivno od strane bubrega i ako bubrezi izgube svoju funkciju to je jednostavno rezultat normalnog starenja ili rezultat pojave specifičnog oboljenja.

Vjerovanje: Kalcij drži uši psa uspravno.
Pogrešno vjerovanje. Kod rasa sa uspravnim ušima (na primjer njemački ovčar), pad ili slabljenje uha može biti primjetno između četvrtog i šestog mjeseca kada ispadaju mlječni zubi. U ovom trenutku, vlasnici se trude da hranu obogate dodavanjem kalcija i vitamina nakon čega primjećuju normalan povratak ušiju u prvobitno stanje. U stvari, kalcij i višak vitamina nemaju nikakav učinak, jer su uši građene od hrskavice koja naravno ne može apsorbirati kalcij ili da se formira u kost. Ne postoje naučna istraživanja koja pokazuju da određeni režim ishrane utječe na poziciju i nošenje ušiju tako da praksa dodavanja viška kalcija može samo štetiti štenetu jer vodi do narušavanja balansa hranljivih sastojaka u obroku psa.

Vjerovanje: Svi vitamini su u povrću.
Pogrešno vjerovanje. Povrće nije jedini izvor vitamina za psa. U stvari, vitamini topivi u mastima (A, D, E i K) nalaze se i u životinjskim masnoćama ili u određenim organima. Tako na primjer jetra, sadrži velike količine vitamina A što može biti opasno po psa ukoliko se svakodnevno hrani jetrom. Vitamini topivi u vodi (B kompleks) se nalaze i u biljnoj i u životinjskoj materiji. Jednaka količina vitamina B1 se može naći u mlijeku u prahu i grašku. Dehidrirano povrće koje se može naći u određenim tipovinma komercijalne hrane nije nikad značajan izvor vitamina.

Vjerovanje: Vitamin D je potrbno dodavati u hranu za štenad.
Pogrešno vjerovanje. Štenad zahtevaju relativno male doze vitamina D tako da se potrebe za ovim sastojkom mogu lako nadomjestiti dobro izbalansiranom hranom. Prekomjerne doze izazvane nepotrebnim dodavanjem ovog vitamina mogu biti opasne i dovesti do ozbiljnih problema kostiju.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru