nedjelja, 24. siječnja 2010.

Šetnje

Ni izrazito veliki vrt ne može zamijeniti šetnje sa psom. Ipak ga je vrlo praktično imati, jer u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, možete omogućiti psu da se očisti. Mužjaci koji u šetnji uriniraju kap po kap, u vrtu to obično naprave odjednom, na jednom mjestu. Nerijetko pri tome niti ne dižu nogu, već malu nuždu obavljaju slično kao i ženke. Svrha šetnji ne svodi se samo na uriniranje, već i na čitanje novina koje su napisali drugi psi. Psu je to ugodan i uzbudljiv posao. Što su mirisi svježiji, to je čitanje zanimljivije. Upravo poradi tog njuškanja pas se mora pošteno prošetati. Nikad svog psa ne odvlačite od privlačnog stabla, odnosno ugla. To je za njega otprilike tako zanimljivo kao televizijski dnevnik za vas. Pas koji čitav život proživi samo u vrtu ili stanu, uskraćen je za poruke svojih rođaka, kao i za druge različite obavijesti. Takvog četveronošca s vremenom to čak i prestane zanimati. Postane zatupljen, nezainteresiran, frustriran. Rečeno našim jezikom, pas kojem je njuškanje stalno omogućeno širi svoje vidike.
Ukoliko se pas jako rijetko susreće s drugim psima, razvije se kod njega određeni oblik psihičke kočnice pa takve susrete jednostavno ne trpi. Najčešće to doživljavaju mali psi koji pri svakom kontaktu s većim psom moraju skočiti svom gospodaru u naručje. Takvo ponašanje sigurno vodi do neurotičnosti i do toga da će jadnika vjerojatno jednom ugristi neki veći pas. Pas koji je izgubio osjećaj za pravilno socijalno reagiranje, prilikom susreta sa srodnicima obično pokazuje dvije vrste reakcija: ili reagira agresivno i na nadolazećeg psa histerično laje, ili je pri susretu tako ustrašen da se pomokri.
Slijedeći pozitivan utjecaj šetnje je kretanje, koje koristi i vama i psu. Tko se redovito šeće dobro razgibava mišiće te oni ostaju elastični. Dublje diše i tijelo je bolje prokrvljeno. Dobro prokrvljeno tijelo je otpornije, a mozak duže vremena ostaje mlad. Ni psu ni vama ne odmaže da u tijeku šetnje malo protrčite. No, nije dobro podizati otkucaje srca na više od 110 u minuti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru