nedjelja, 24. siječnja 2010.

Označavanje terena (područja)

Psi ostavljaju mirisne poruke da bi prenijeli podatke
Tjelesni mirisi također sadržavaju informacije
Neki psi mirisne oznake pojačavaju vidljivim znacima

Po cijelom svojem području pas ostavlja mirisne oznake pomiješane s urinom i fecesom. Te izlučevine sadržavaju kemijske tvari koje zovemo feromoni, a koje primarno daju informaciju radi li se o mužjaku ili ženki, a vjerojatno prenose ostalim psima i niz drugih podataka, na način nerazumljiv ljudskom shvaćanju.

Važni poslovi
Nakon što pas isprazni svoja crijeva, kontrakcijom analnog mišića istisne, iz parnih analnih vrećica - malih grozdastih spremnika smještenih s obiju strana anusa - dvije kapi pune feromona i oblaže feces tim obiljem neugodnih mirisa. Analiza sekreta analnih žlijezda upućuje da sadrži barem 12 različitih tvari, čime je omogućen bogat mirisni rječnik. Feromoni u urinu prenose podatke o spolnom statusu ženke kao i autoritetu mužjaka. Mužjaci nastoje uokolo ostaviti što je više poruka, iako što je čišći okoliš, to je manja potreba za označavanjem. Psi u gradovima gdje s mnoštvom drugih životinja dijele isti teritorij, kao naprimjer park, češće označavaju urinom od onih koji žive na selu. Često će mužjak vlastitim urinom nastojati prekriti oznaku prethodnog posjetitelja. Kuje često ostavljaju miris samo
kada se tjeraju, ali će pomirisati druge pse i pokupiti njihov miris. Naprimjer, neke će kuje ostavljati oznake na povišenim mjestima tako da prilikom mokrenja blago podignu jednu nogu. Dva psa se njuškaju kako bi stekli podatke o spolnom statusu, dominaciji i položaju u čoporu.

Vidljivi znaci
Mužjaci, kao i kuje, ponekad obogaćuju svoje mirisne oznake dodatnim vidljivim oznakama, kao što su grebanje po zemlji ili razbacivanje izmeta oko mjesta obavljanja nužde. Takvi fizički znaci ne služe samo kao pokazivač smjera prema mirisnim oznakama, nego su i sami mirisne oznake, jer su natopljeni sekretom znojnih žlijezda sa stopala psa.

Tjelesni miris
Psi u svim tjelesnih izlučevinama i sekretima stvaraju mirise, kojima prenose niz podataka. Psi se međusobno njuškaju kako bi otkrili obilje podataka prisutnih u slini, sekretima u ušima i analnim vrećicama, kao i iscjetku iz vagine, penisa i iz žlijezdi oko anusa te na vrhu repa. Usni miris
i posebno iscjedak iz vagine ili penisa sadržava tvari koje ukazuju na spolni status psa. Dodatno uz tvari, za označavanje fecesa, koje izlučuju analne vrećice, u perianalnim žlijezdama koje okružuju anus nastaju spolno vezani feromoni.

Žlijezda s gornje strane repa
Kanidi poput vukova i kojota imaju aktivnu žlijezdu s gornje strane repa, koju koriste za ostavljanje mirisa na grmlju. Kod udomaćenih pasa, međutim, smatra se da su eliptične žlijezde evolucijski relikt, koji se razvija samo kod nekih jedinki. Ponekad se mogu, s gornje strane repa, vidjeti masna ili krastasta područja bez dlake.

Tabui dodirivanja
Većina pasa uživa u dodiru ljudi, posebice u području grudi i lica. Međutim, mnogi ne vole dodir oko repa i anusa, a dominantne životinje će čak pokazati znake agresije prilikom dodirivanja tog područja.

Dodir je važan
Psi se elokventno sporazumijevaju putem mirisnih poruka ostavljenih na predmetima, ali oni i dodirom, na sofisticiran način, također prenose svoje potrebe ili zahtjeve. Svakako, mnogi se psi osjećaju sigurnima kad; se nalaze u fizičkom kontaktu sa svo jim vođom čopora, ali i mnogi vlasnici pasa znaju kako psi vješto šapon mogu dodirnuti. Slabije socijaliziran psi boje se fizičkog kontakta, a oni koji su od najranije dobi odrasli u prisutnosti ljudi, cijelog života pokazuju zadovoljstvo u traženju fizičke utjehe od svoje ljudske obitelji.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru