nedjelja, 24. siječnja 2010.

Pas koji laje

Lajanje je način na koji pas komunicira. Jako je važno da pravilno protumačimo zašto pas laje.
Pas laje iz tri osnovna razloga.
1. Zato što mu je dosadno
2. Zato što je uplašen i nervozan ( neki su psi posebno uplašeni ako ostanu sami)
3. Zato štoje čuo neobične šumove i daje to vlasniku na znanje
Lako je prepoznati psa koji laje iz dosade, njegovo je lajanje monotono i ritmičko, većinom ti psi vrijeme provode sami i takva vrsta lajanja im jednostavno ubija monotoniju. Razbibriga za takvog psa bi bila promjena okoline sa više druženja i šetnje. Također ako ne možete biti više vremena sa njime nabavite mu nekoliko igračaka ili ako vam prostor dozvoljava dovedite mu još jednog psa za igru.
Ako pas neprestano laje na neobične zvukove to bi moglo značiti da je kao mali bio izložen plašenju i stresu i jednostavno lajanjem traži vašu povećanu pažnju. Nakon nekog vremena to će mu prijeći u naviku i jednostavno će on time lajanjem dresirati vas i vašu pažnju.
Rješenje ovog problema je u odvlačenju pažnje vašeg psa kada laje na nešto drugo. Na primjer možete od psa tražiti da kada laje svaki puta mora sjesti ili leći.
Ako pas laje zbog straha od usamljenosti taj problem morate rješavati na slijedeći način; izlazite iz kuće na kraće vrijeme i svaki puta kada se vratite nagradite psa sa nekom poslasticom i tako malo po malo produžujte vaš ostanak izvan kuće, pa će tako i vaš pas shvatiti da nije ostavljen i da ćete se vi vratiti.
Ako ipak ne uspijete riješiti problem lajanja na gore navedene načine ostaje vam da posjetite veterinara ili psećeg trenera ponašanja i porazgovarate sa njime u vezi ovog problema

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru