nedjelja, 24. siječnja 2010.

Probava kod psa

Idealno je kada pas obavlja potrebu jednom na dan, no velika nužda bit će češća ukoliko pas u obroku dobija više balastnih tvari. Kada u prehrani dominira meso, izmeta ima manje i crne je, odnosno tamne boje. Ponekad uz takvu prehranu pas obavlja nuždu svaki drugi dan. Kod hranjenja s kostima izmet je svijetle do skoro bijele boje i obično je vrlo tvrd te često dolazi do začepljenja. Idealni su izmeti oblika kobasice svijetlo smeđe boje i u normalnim količinama. Kod mnogih pasa mlijeko uzrokuje proljev, jer psi ne probavljaju mliječni šećer. U tom slučaju nemojte mu ga davati.
Pretvrdi izmet može se omekšati dodavanjem tripica ili vimena. Neočišćene tripice su u državama s razvijenijim kinološkim organizacijama vrlo dragocjen dodatak hrani za pse, a kod nas se na njih ne možemo naviknuti.

Zašto pas nakon promjene hrane dobije proljev ?
Mnogi su psi osjetljivi na promjenu hrane. Psi individualno reagiraju na istovjetnu hranu. Kod osjetljivijih pasa često se pojavljuju proljevi pa se uvijek moramo pitati što je pas jeo ili pio. Ponekad je uzrok voda onečišćena bakterijama ili kemijskim sredstvima.
Psa koji boluje, od proljeva najbolje je barem jedan dan ostaviti bez hrane, a vodu mu treba zamjeniti blagim ruskim čajem. Potom slijedi dijetetska prehrana u kojoj nam može poslužiti prežgana juha sa što manje ulja. U nju zakuhamo rižu ili pahuljice, a nemasno meso dodamo samo zbog okusa. Dobra dijetetska hrana je i prepečenac, pa i čokolada i životinjski ugljen. Ugljen možemo dobiti bez recepta u svim ljekarnama i dobro je ukoliko ga uvijek imamo pri ruci. U hranu dodajemo jednu žlicu. Kada je uz proljev pogoršano i kliničko stanje psa (bezvoljnost, povećana tjelesna temperatura, gubitak apetita), moramo ga odvesti veterinaru. U borbi protiv proljeva možemo upotrijebiti i gotove proizvode dijetetske hrane. Dugotrajni proljevi su opasni.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru