nedjelja, 24. siječnja 2010.

Pravilna prehrana

Ponudite psu uravnotežen obrok
Starenjem se potrebe mijenjaju
Pretilost je čest problem


Zdrav pas treba hranjiv, dobro isplaniran obrok i imat će dobru stolicu, koju je jednostavno očistiti. Postoji više različitih načina postizanja uravnotežena obroka: najjednostavniji je da svoga psa hranite jednom od premium hrane kvalitetnih proizvođača. Alternativa je da sami kuhate za svoga psa. Budući da nas malo za sebe stalno kuha uravnotežen obrok, postizanje istoga za svoga psa može biti pretjeran zadatak. Ako namjeravate svome psu kuhati, nastojte potpuno razumjeti osnovna načela dobre prehrane.

Pseći obrok
Psi su svejedi; oni imaju miješani obrok, ali ako imaju izbor, mesu će dati prednost pred drugim oblicima hrane. Prehrana zasnovana samo na mesu, međutim, dovest će do manjka kalcija, stanja opasna po život, pa su komercijalne pseće hrane napravljene sa zdravom ravnotežom hranjivih sastojaka.
Tijekom posljednjega desetljeća, pseći su nutricionisti shvatili da pažljivom ravnotežom vrste vlakana u psećoj hrani mogu poboljšati zdravu probavu. U crijevima vašega psa postoje razrađeni sistemi bakterija zaduženih za pomoć pri probavi hrane. Zapravo, te bakterije čine još više: neke jačaju imunološki sustav i pružaju zaštitu od štetnih bakterija. Najbolje hrane, pažljivo odabranim sadržajem vlakana, hrane dobre bakterije istodobno sprečavajući razvoj onih vrsta bakterija za koje se zna da se javljaju kod proljeva.

Komercijalna pseća hrana
Proizvođači pseće hrane obično proizvode nekoliko asortimana hrane, svaki s posebnom specifikacijom. Premium proizvodi napravljeni su prema nepromjenljivim receptima i
uvijek s istim sastojcima. U nižem je cjenovnom razredu hrana sa sastojcima koji pokrivaju standarde hranjivosti i kvalitete, ali iz različitih izvora. Ta je razlika važna ako vaš pas ima točno određen ukus ili ako od neke hrane ima želučane smetnje.

Hranidbene potrebe za aktivne pse
Ako vaš pas radi ili za hladnog vremena boravi vani, morat ćete povećati sadržaj energije u hrani. U tim slučajevima, mast je najbolji oblik energije. Na tržištu je prisutan niz visoko - kalorićnih dijeta, namijenjenih aktivnim psima.
Odmjerite obrok s obzirom na specifične energetske potrebe i na kraju dana bacite preostalu hranu.

Čitanje deklaracije
Proizvođači pseće hrane na specifikaciji navode analizu hranjivih sastojaka u hrani: tu obično nalazimo bjelančevine, masti, vlakna i vlagu. Međutim, usporedba količine bjelančevina, masti i vlakana između različite komercijalne hrane nešto je složenija od samog čitanja deklaracije.
Pseća se hrana razlikuje u sadržaju vlage: konzervirana pseća hrana, primjerice, može imati do 80 posto vode, a samo 20 posto suhe tvari; suha pseća hrana može imati samo osam posto vlage i 92 posto suhe tvari. Jedini način za pouzdanu usporedbu osnovna sadržaja bjelančevina i masti jedne hrane s drugom je da prvo izračunate koliko svaka hrana sadrži suhe tvari, a potom izračunate koliki je udio proteina ili masti u suhoj tvari. Ako vam je to teško ili želite uštedjeti vrijeme, svi će vam proizvođači pseće hrane dati te podatke putem njihovih info - linija.

Suha pseća hrana
Sve u jednom suha hrana prikladan je način hranjenja vašega psa, ali nije nužno i najukusnija. Ta je hrana pripremljena pod tlakom i potom osušena. Mast je dodana da poveća ukusnost, međutim, budući da se mast može pokvariti, suhoj se hrani dodaju konzervansi.
Tvari nazvani antioksidansi izvrsni su konzervansi, i posebno su dobri jer u organizmu psa uništavaju slobodne radikale - reaktivne molekule u tijelu psa koji oštećuju stanične membrane. C vitamin (askorbinska kiselina) i E vitamin (tokoferol) su antioksidansi koji se često koriste kao konzervansi.

Posebna hrana
Proizvođači poput lAMS-a, Walthama, Hill'sa i Purine proizvode hranu dostupnu kod veterinara za prehranu pas koji ima probleme s bubrezima, mokraćnim mjehurom, srcem, jetrom, crijevima, kožom ili alergijama. Te tvrtke nude ukusnu hranu za oslabljene pse ili za pse nakon kirurških zahvata. Izbor je izuzetno velik. Alternativa pripremljena kod kuće u obliku kuhane piletine ili ribe i riže izvrsna je za osjetljiv želudac.

Hrana u konzervi
Hrana u konzervi jako je ukusna, ali ne predstavlja vježbu za desni i sklona je kontaminaciji ako se ne potroši odmah nakon otvaranja. Sterilizacija toplinom i vakumiranje sprečavaju kvarenje pseće hrane u konzervi, stoga konzervansi nisu potrebni. Većina hrane u konzervi nutritivno je cjelovita.

Vegetarijanska prehrana
Psi mogu preživjeti na vegetarijanskoj hrani, jer mogu biljne bjelančevine i masti pretvoriti u sastojke nužne za sve tjelesne funkcije. Taj put, međutim, nerado slijede. Vegetarijanstvo je ljudska etička odluka, koja je nekim psima, možda nepravedno, nametnuta. Ako vi mislite da je važno da vaš pas dijeli
vaša etička načela o jedenju mesa, nastojte od psečeg nutricionista dobiti profesionalni savjet kako svome psu pripremiti uravnotežen obrok.

Kuhanje kod kuće
Uravnotežen obrok pripremljen kod kuće za vas, vjerojatno je dobar i za mladog, zdravog psa. Zapamtite, međutim, da psi ne žvaču hranu poput ljudi, stoga hranjive tvari koje treba prožvakati prolaze neprobavljene. Izbjegavajte grahorice kao sastojak hrane, posebice kod pasmina s dubokim grudima, poput njemačke doge ili bilo koje pasmine setera. Takvi sastojci potiču stvaranje sluzi i povećavaju rizik nastanka dilatacije i torzije želuca, bolesti koja može ugroziti život. Budite oprezni s mliječnim proizvodima - oni mogu izazvati proljev kod nekih pasa.

Kosti?
Kosti su najvjerojatnije i najčešći uzrok prijeloma zuba. Glodanje kosti ipak ima i dobrih strana, jer pomaže u masaži desni i skidanju ostataka hrane sa zuba, ali ako namjeravate svome psu dati kosti, započnite što ranije, kako bi mogao razviti naviku odgovornog jedenja kostiju. Psu ponudite samo najtvrđe kosti, poput goveđih, i nemojte dopustiti razvoj posesivnosti nad njima. Kao alternativu, pokušajte s jako zbijenim biskvitima, na kojima štenad može raditi danima. Prilikom žvakanja kostiju pas može ozlijediti zub, razmislite o alternativi.

Starenjem se mijenjaju potrebe
Energetske potrebe vašega psa mijenjaju se kroz njegov život, veće su kada je pas aktivniji, a
smanjuju se u kasnijim godinama. Suprotno uobičajenom mišljenju vlasnika, stariji psi nemaju koristi od manje količine bjelančevina u svome obroku, ali imaju od bjelančevina bolje kvalitete koje je lakše probaviti. Također imaju koristi od povećane razine mnogih vitamina i minerala. Hrana za starije pse često ima veću razinu antioksidansa, koji jača imunološki sustav i smanjuje oštećenje tkiva, češće u starijoj dobi. Proizvođači pseće hrane nude hranu prikladnu dobi i razini aktivnosti vašega psa.

Spol i kalorije su povezane
Muški i ženski spolni hormoni utječu na metabolizam. Smanjenjem razine tih hormona, zbog sterilizacije ili u starijoj dobi, mnogi psi postaju pretili. Povećanje tjelesne težine nakon sterilizacije vrlo se jednostavno može spriječiti: prije sterilizacije izvažite psa. Nakon zahvata, smanjite obrok otprilike za 20 posto. Time će vaš pas zadržati težinu prije kirurškog zahvata, ali ako počne mršavjeti, vratite količinu hrane na prijašnju razinu.

Hranjenje tijekom graviditeta
Gravidne kuje zahtijevaju tek neznatno više hrane, i to tek pred kraj graviditeta. Budućim majkama povećajte obrok za deset posto tijekom posljednja četiri tjedna njihove trudnoće, koja traje devet tjedana. Nakon poroda i dojenja, kuja treba do tri puta više hrane od njene uobičajene dnevne količine.

Sirovo meso - prirodna hrana?
Sirovo meso je, općenito govoreći, za vašega psa opasnije od kuhana mesa, jer postoji rizik bakterijske kontaminacije i u nekim dijelovima svijeta, mogućnost unosa parazita.

Ljepljiva mast
Nije jednostavno pronaći količinu masti na komercijalnoj psećoj hrani; opće je pravilo da hrana označena kao lagana ili ,s manje masti ima od 15 do 25 posto manje kalorija od uobičajenih vrsta. Ako nastojite smanjiti težinu prekomjerno teškog psa, donosimo nekoliko smjernica.
Nastojte zapisivati što vaš pas jede - bit ćete iznenađeni koliko mu dajete poslastica tijekom dana.
Hranite ga hranom s manje masti i više vlakana, kako biste smanjili broj kalorija, a zadržali volumen.
Ako je vaš pas zdrav i u formi, povećajte aktivnost.
Izbjegavajte dijete s naglim mršavljenjem; zbog njih će organizam u budućnosti bolje spremati masti.
Pretilost je čest problem, dajte psu preporučenu količinu hrane s obzirom na pasminu i spol.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru