nedjelja, 24. siječnja 2010.

Praktične igračke

Igračke su edukativne
Neke pripadaju vama, neke vašem psu
Igračke ne trebaju koštati ni lipu

Igračke su zabavne, one su također medu najvažnijim stvarima koje trebate pružiti svome psu. Svaka igračka ima svrhu: za žvakanje, pištanje, natjeravanje ili igre povucipotegni. Igračke koristite na isti način na koji koristite poslastice kao nagrade.
Igračke za žvakanje vlasništvo su psa; njih ne dirajte. Igračke koje piste i koje pas natjerava, s druge strane, pripadaju vama, ne vašem psu. Te igračke pohranite izvan dosega psa, bit će mu zabavnije kada ih izvadite, a time mu i jasno dajete do znanja da ste vi glavni.
Nemojte psa prekomjerno zatrpati igračkama. Ako se bude osjećao kao da živi u dućanu s igračkama, teško će razlikovati što je igračka, a što nije. Kao rezultat te igre, žvakanje će prakticirati gotovo na svemu.

Igračke za žvakanje
Psi trebaju i vole žvakati. Najlonske kosti s mirisom mesa, gumeni krugovi, gumena lopta na najlonskom užetu i žvakalice od neuštavljene kože izvrsne su igračke. Izbjegavajte neuštavljenu kožu iz zemalja za koje niste sigurni na koji je način koža konzervirana. Sterilizirane kosti također su problematične: iako ih psi vole, žvakanjem tvrde kosti mogu slomiti zub. Ako svoga psa neko vrijeme trebate ostaviti samoga kod kuće, trebali biste mu ostaviti igračke i pružiti više mentalne stimulacije. Neke igračke za žvakanje, primjerice, iznutra su šuplje i mogu se napuniti nečim uzbudljivim, poput maslaca od kikirikija. Izvlačenje hrane iz njih predstavlja vašem psu izazov koji će ga zaokupiti. Druge igračke napravljene su tako da ih pas nosom gura po podu i dok se igračka kotura, iz nje ispadaju komadići hrane; takva igračka može satima zaokupiti pse. Uz pomoć igračaka pas može vježbati svoj um i osjetila čak i kada niste kod kuće.

Pištave igračke
Pištave igračke sjajna su zabava, ali mogu izgubiti svoj skvik, ako se grizu prejako. One traju duže ako ih dajete umjereno, posebno kada štenetu izbijaju zubi. Ima ih različita izgleda: neke su napravljene od mekog materijala poput ovčje kože koja okružuje pištaljku, dok su drugi napravljeni od tanke gumene loptice koja okružuje pistaljku. Takvu igračku dajte psu kraće vrijeme kao nagradu, potom mu pažnju odvratite poslasticom, kako biste igračku maknuli.

Aporteri i igračke za povuci - potegni
Igračke za bacanje, poput lopte, zavezane za najlonsku vrpcu ili frizbi, odlični su za vježbanje i poboljšavanje koordinacije. Za uvježbavanje vašega psa da uhvati i donese potrebno je dosta vremena i strpljenja, uz to i mnogo poslastica i pohvala za ispravno ponašanje. U početku se opremite s dosta igračaka ili ćete vi biti taj koji vježba!
Igra povuci - potegni dobra je za stvaranje veze i pomaže u jačanju, ali je, s druge strane, osjetljiva. Psi s jačom željom zapravo će htjeti pobijediti; kako biste zadržali zanimanje, ponekad ćete trebati priznati poraz, ali uglavnom biste vi trebali pobjeđivati. Inače će vaš pas smatrati da je jači od vas, čime započinje gubiti poštovanje i nastaju problemi.

Neprikladne igračke
Nemojte ostavljati električne kablove da vise. Zaigrana štenad če ih navlačiti i oštetiti, a mogu i sebe dovesti u opasnost. Smeće odlažite u plastičnu kantu za smeće; jer je psu manje privlačna od viseče plastične vreće. Nemojte svome psu dati da žvače staru cipelu ili papuču; štene ne može razlikovati nove od iznošenih cipela.
Kada štenadi izbijaju zubi, spremni su žvakati gotovo sve: drvene noge kuhinjskog stola su savršene. Ukorite neprikladno ponašanje i dajte mu igračku za žvakanje.
Privremeno uklonite prekrivače izvan dohvata šteneta kojem izbijaju zubi - oni su neodoljivi za žvakanje.

Priručne igračke
Mala, prazna plastična boca vode sjajna je igračka koja potiče aktivnost. Čak je i mali pas može uhvatiti za grlo i vući uokolo. Blagim pokretom nosa već se počne kotrljati. Dodajte malo vode, time igra postaje uzbudljivija, jer se voda bućka, prelijeva i svjetluca. Tom mu igračkom možete odvratiti pažnju, ali ne ostavljajte svoje štene da se s njom predugo igra, jer bi moglo pregristi plastiku.
Opskrbite svoje štene igračkama, u suprotnom, on će si, dok vas nema, stvoriti vlastite igračke za žvakanje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru