nedjelja, 24. siječnja 2010.

Važnost igre

Igra učvršćuje društveni poredak
Vitalna je za razvoj lovnih vještina
Način igre ovisi o spolu i statusu


Spremnost i želja pasa za igrom neke su od najpoželjnijih kvaliteta. Igrom s majkom i vršnjacima u leglu tijekom svoga prvog razdoblja formiranja, štene se uči društvenim odnosima, razvija vještinu komunikacije, stvara veze za cijeli život i prakticira sve fizičke i mentalne aktivnosti koje će zatrebati predatoru jednom kada počne sam hvatati svoj obrok. Štenad u starosti od tri tjedna započinje s igrom.

Učenje kontrole sile
Kroz igru, štenad razvija niz fizičkih sposobnosti, kao što su manualna spretnost, poboljšana koordinacija, hvatanje prednjim šapama, učinkovitost udarca iz ramena i prednost zaletavanja.
Igra štenadi omogućuje eksperimentiranje i prakticiranje pokreta i akcija u sigurnim situacijama. Štenad kroz igru također spoznaje i autoritet višeg psa i način obuzdavanja ugriza: ako štene majku suviše jako uštipne, ona će ga strogo ukoriti tako što če ga također uštipnuti. Ako jedno štene previše jako ugrize drugo i nanese mu bol, ugrizeno štene jaukne od boli i prestane se igrati. To je jasna lekcija i način na koji možemo kontrolirati mladenačke nestašluke dok vježbamo pse.
Povuci-potegni je zabavna igra, ali ujedno i učenje suradnje.

Društveni odnosi
Igra pomaže štenetu u razvijanju društvene hijerarhije u leglu. Igranjem borbe oni se međusobno iskušavaju, obično na način da obuzdaju svoj ugriz, ali i uporabom sile da iskušaju granice - da vide do kuda mogu ići. Igranjem započinje i suradnja: dva šteneta mogu udružiti snage i prikrasti se trećem ili mogu zajedno gristi istu igračku. Igra služi i da bi se pojačale urođene međusobne razlike karaktera. Štenad uči o tim razlikama i to razumijevanje ugrađuje u svoju igru. Naprimjer, da bi nastavilo igru, prirodno dominantnije štene može naučiti kako izgledati pokorno - slučajno pasti i dopustiti niže rangiranim psima da fizički nad njim dominiraju. Umjesto razvijanja jednostavne društvene hijerarhije dominantni - podčinjeni, štenad kroz igru uči da su odnosi podložni promjenama.

Igra je ozbiljna aktivnost
Kroz igru štene uči kako pokazati toleranciju, prijateljstvo, savladavanje agresije i spremnost na suradnju; sve su to različiti aspekti dobroga budućeg odnosa s ljudima. Ono također uči vrijednost uporabe zastrašivanja. Jurnjava, zasjeda i zaskakivanje mogu biti međusobno vesela zabava, ali pažljivo promatrajte govor tijela dominantnog šteneta i uočit ćete da se igra može upotrijebiti kao prijetnja drugom štenetu. Tijekom prijeteće igre štene stavlja šapu na leđa drugog šteneta; gleda ga izravno s raširenim zjenicama; može nakostriješiti dlaku, podići usnu, režati i pokazati zube. Intenzitet takvih aktivnost tog šteneta različit je od sličnog, ali razuzdanijeg ponašanja opuštene igre.

Rane lekcije za cijeli život
Kroz igru u mladosti, štenad razvija niz stavova koje će zadržati cijelog života. Tijekom normalne igre može se javiti spolno, predatorske ili agresivno ponašanje, ali ono je obično izvan konteksta. U psećem čoporu, ovakva igra stvara psa puna pouzdanja na njegovu putu k vodstvu ili više ovisnih jedinki, koje će se zadovoljiti da drugi odlučuju umjesto njih. Ako štene pokaže potencijalno dominantno ponašanje, izbjegavajte igru borbe s njim, jer bi inače mogli utrti put kasnijih problema dominantno agresivna ponašanja.
Kontroliranom igrom uče se važne društvene lekcije.

Nadgledanje igre
Slabo nadzirana igra može kasnije u životu dovesti do društvenih problema. Konstruktivno intervenirajte: usmjeravajte užitak za igrom vašeg šteneta prema kreativnoj aktivnosti. Uz dopuštenje vašeg veterinara, organizirajte susret svog šteneta s drugom štenadi: štenad kojima se uskračuje igranje s drugom štenadi tijekom važnih mjeseci nakon napuštanja legla, mogu zaboraviti svoje društveno ponašanje, a time se smanjuje i užitak društvenih susreta kasnije u životu ili, pak, nastanu problemi ponašanja. Organizirani susreti štenadi savršeni su za učenje kroz igru.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru