nedjelja, 24. siječnja 2010.

Ime i mjesto za spavanje

Ime je važno

Psi se najbolje odazivaju na kratko, živahno ime od jednog sloga, poput Bono, Beni, Dino, Dina, Tina, Kjara. Izaberite ime koje ne zvuči poput druge uobičajene riječi i koje ćete moći viknuti, ne osjećajući se pri tome neugodno.

Kućna pravila

Dosljednost je važna. Odredite kućna pravila i izvjesite ih na vidljivo mjesto. Ona trebaju sadržavati jasne upute što je psu dopušteno, a što nije, kao i obveze svakoga člana kućanstva, naprimjer:
O Dini se prvenstveno brine...
Dina se smije kretati po...
Dina će spavati...
Dina ne smije dobiti poslasticu ako prvo ne izvrši naredbu.
Uvijek koristite Dinino ime na početku kada želite njegovu pažnju.
Razmislite o Dini kada radite planove ili raspored.
Vanjska vrata trebaju uvijek biti zatvorena.
Točno određeno vrijeme kada Dina treba učiti.

Spavanje štenadi


Uistinu je prekrasno gledati štene kako spava. Zauzima čudne i zanimljive položaje. Ukoliko mu je toplo, leži na trbuhu, zadnje šape su mu potpuno ispružene unatrag dok su prednje ispružene prema naprijed. Na taj način ubrzo mu postaje ugodnije i hladnije s obzirom da se najmanje dlaka nalazi na trbuhu. Ukoliko mu je, međutim, hladno smota se u klupko i zauzme položaj pereca; ponekad će čak i njušku sakriti među dlake repa. Kada spava potpuno opušteno legne na jedan bok, ili na leđa sa šapama u zraku. Štenci biraju natkrivene prostore za spavanje: ispod stola, ispod stolica ili legnu u svoju košaru. Štenci puno spavaju jer je ritam njihovog rasta ubrzan i u budnom stanju troše velike količine energije. Ovo je veoma važna potreba koja mora biti zadovoljena.

Štence ne treba uznemiravati dok spavaju. Ukoliko ga probudite i počnete se igrati s njim on će se prilagoditi, ali imajte na umu da mali psi ne mogu predvidjeti umor i napor. Uvijek su spremni na igru ukoliko ih potaknemo, no, čim počinju osjećati dodatni stres, pokazivat će znakove razdražljivosti: lajat će, često će mokriti, otežano će disati, pokušat će nam na sve moguće načine reći da ih ostavimo na miru. Važno je promatrati i poštivati ritam života malih štenaca.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru