nedjelja, 24. siječnja 2010.

Kupanje

Ukoliko pas živi u našem stanu ili kući kao član obitelji, potrebno ga je prati jednom barem jednom u tri mjeseca. Iako je za psa bolje da ga uopće ne peremo, ali na žalost s obzirom da živi u stanu, spava u našem krevetu moramo to učiniti s vremena na vrijeme. Osim ako se ne izvalja u nečem, onda moramo i unutar ta tri mjeseca. Jedno imajte na umu: sa šamponom oprezno. Ako stavite previše šampona počet će ispadat dlaka. Ako primjetiti da mu je počela ispadati dlaka nakon kupanja, jedino što možete učiniti je da ga isperete čistom vodom, i to dobro isperete. Dlaka pasa koji žive u gradovima bit će na udaru smoga (ukoliko pas ima bijelu boju dlake, ona često može poprimiti sivkastu nijansu zbog ispušnih plinova). S druge strane, psi
koji žive na selu često poprimaju žućkastu boju dlake zbog čestog doticaja sa zemljom, osobito nakon kiše.

Ukoliko psa odlučite okupati kod kuće, pobrinite se da mu u uši stavite pamuk kako voda ne bi ušla u   unutrašnjost uha; koristite neutralan šampon i odmah mu obrišite oči. Pažljivo ga osušite koristeći  krpu  napravljenu od tkanine ili spužve. Zatim možete nastaviti sušiti psa sušilom za kosu ( kako bi ga pripremili na zvuk sušila, najprije počnite sušiti zadnje dijelove tijela, umirite ga nježnim glasom i zatim pažljivo prijeđite prema glavi).
Izbjegavajte direktno puhanje u njušku. S vremenom će se naučti na ovaj tretman i prepustit će se njegovim blagodatima.
Briga o dlaci
Mnoge pasmine imaju dlaku koju često definiramo kao dvostruku, što znači da se sastoji od dvije različite teksture dlake. Škotski ovčar, samojed, sibirski haski, talijanski volpini i pekinezeri su pasmine s dvostrukom dlakom: prva donja dlaka nalazi se odmah iznad kože, dok se druga nalazi iznad i naziva se gornja dlaka ili površinska dlaka. Donja dlaka ima termičku ulogu, služi za zagrijavanje kože, dok gornja dlaka štiti psa od kiše i prašine. U vrijeme kada pas mijenja dlaku, temperature  su većinom visoke, pa se donja dlaka odvaja od kože. Zatim opada, no, zbog prisustva gornje dlake ostaje zapetljana stvarajući petlje i čvorove. U tom slučaju potrebna je naša intervencija. Važno je stoga obratiti pažnju na prve male snopove donje dlake koja otpada (najčešće na zglobovima) i započeti sa svakodnevnim četkanjem. Primijetit ćete kako će donja dlaka postepeno u potpunosti otpasti, za ovaj posao koristite grebenar, posebnu vrstu četke koja uspijeva odvojiti i ukloniti donju dlaku s tijela. Pritom pazite na dijelove tijela koji su najizloženiji grebanju poput potkoljenica i ostalih pregiba. Ukoliko ovaj način čišćenja dlake primijenite svakoga puta kada se vaš pas linja, izbjeći ćete dlake na odjeći i kućnom tepihu (drugi veliki problem s kojim se treba suočiti ukoliko živite s psom). Kada izmjena dlake završi moći ćete psa još jednom okupati kako bi maknuli sve dlake koje su otpale s tijela. Na taj način održat ćete zdravlje kože i potaknuti rast nove dlake.

Duga dlaka s donjim slojem
Njemački ovčar, škotski ovčar, njufaundlanac, steroengleski ovčar, špicevi.
Dvaput godišnje, u proljeće i jesen, okupajte ih. Iščetkajte i počešljajte dlaku preko glave i ramena prije nego je počešljate prema natrag; bokove iščetkajte u smjeru toka dlake. Gusti donji sloj počešljajte, posebno za vrijeme linjanja. Fini ćešalj upotrebljavajte ispod brade i repa, te iza uški.
Ako je između dvaju glavnih sezonskih kupanja potrebno još poneko, upotrijebite suhi šampon.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru