nedjelja, 24. siječnja 2010.

Pribor za šišanje

Pribor za šišanje
Za upotrebu kod pasa postoji različit pribor za šišanje. Razni češljevi za šišanje, trimeri, škare i ostalo su vrlo korisni, bez obzira je li psu potrebno šišanje, prorjeđivanje dlake, ili tek redovito uređivanje krzna. Za kućne ljubimce se mogu nabaviti i posebne škare za podrezivanje pandži. Električni aparati za šišanje neka ostanu za profesionalce, osim u slučaju da ste pravi stručnjak. Lošim rukovanjem možete ozlijediti kožu psa.

Škare za prorjeđivanje
Efikasno oruđe s jednom običnom i jednom nazubljenom oštricom. Cilj upotrebe je prorjeđivanje krzna bez velikog utjecaja na opći izgled, pa se škare obično koriste na donjem sloju, a gornji je iščešljan da ne smeta. To čuva boju vanjske dlake kod pasa s donjim slojem različite boje.

Upotreba britve
Trimeri i britve imaju nazubljenu oštricu za odstranjivanje mrtve dlake. Trimer ima pomičnu zaštitnu pločicu s jedne strane i, ustvari je britvica postavljena u češalj. Britva je tek metalna oštrica s drškom, poput noža za maslac. Skidanje mrtvog sloja dlake se često provodi zajedno sa čupanjem - kad se palcem i kažiprstom izvlači mrtva dlaka.
Dobro iščetkajte krzno da biste potpuno odvojili sve dlake. Kod pasa svilenaste dlake, malo krede posute u krzno omogućit će bolji zahvat.
Uhvatite komad dlake između noža i palca i povucite nož kružnom kretnjom. Mrtva dlaka će izaći, a živa je podšišana.

Škare
Za pse se mogu koristiti i brijačke škare, ali zbog sigurnosti moraju imati zaobljene vrhove. Najkorisnija je veličina 12,5 cm. Koristite ih za kraćenje čuperaka na osjetljivim područjima, posebno oko očiju, uski, usana, šapa, te analnog i genitalnog područja. Nikada nemojte rezati osjetilne brkove na njušci psa. Škare se zajedno sa češljem koriste i za odstranjivanje naslaga dlake i čvorova.
Posebna njega pasa za izložbe obične škare i škare za prorjeđivanje se na izložbenim psima koriste na isti način, premda dodatna njega - koja je njima potrebna - jako smanjuje potrebu za upotrebom škara. Oba se pomagala mogu upotrijebiti za manja dotjerivanja izgleda ili za oblikovanje, kako bi se dobio uravnoteženi izgled psa. Prije no što bude prikazan na izložbi, psu će, možda, u posljednji trenutak biti potrebno prorijediti dlaku nad ramenima, ili malo podšišati noge. Pripazite da dlaku previše ne skratite.

Upotreba škara

Oprezna upotreba škara oko očiju može spriječiti teškoće što muče neke španijele i terijere, posebno gdje dlaka koja iritira oko uzrokuje pojavu ljepljive izlućevine. Škarama ćete popraviti vid maltezera i staroengleskih ovčara koji ne idu na izložbe; skratite im šiške, a zatim ih prorijedite.
Osjetljive dlake na uškama i njušci ne smiju se kratiti ili čupati, no ta područja možete šišati škarama, ako pripazite da brkove ostavite nedirnutima. Dlaka između jastučića na šapama skraćuje se kod dugodlakih pasmina, kako bi se spriječilo zamrsivanje i prljavština u kući.
Dlaku oko penisa muških pasa ponekad je također potrebno skratiti zbog higijenskih razloga; to također može biti potrebno oko vagine ženki. Slično tome, dlaku u analnom području je dobro održavati kratkom zbog sprečavanja stvaranja čvorova. Ćešljem podignite čvor od kože, i zatim ga odrežite iznad češlja. Kad je čvor smanjen, može se iščešljati.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru