nedjelja, 24. siječnja 2010.

Kako njegovati određenu vrstu dlaka

Svilenasta dlaka
Afganistanski hrt, jorkširski terijer, maltezac, lasa apso, seteri, spanijeli i pekinški psi.
Zapustimo li je, ova vrsta dlake brzo postaje neuredna. Potrebno im je često četkanje da se izbjegne stvaranje čvorova, i relativno često kupanje.
Afganistanskim hrtovima, seterima i spanijelima treba svaka tri mjeseca odstraniti mrtvu dlaku, nakon čega slijedi kupanje. Otprilike u isto vrijeme treba podšišati i dlaku španijela. Jorkširske terijere i maltezere šišajte oko četiri puta godišnje. Nekim izložbenim primjercima (posebice afganistanskim hrtovima i jorkširskim terijerima) je prije prikazivanja potrebno nauljiti dlaku i omotati je papirom za kovrčanje.

Španijeli
Posebnu pažnju obratite šapama i uškama. Dlaka što raste između prstiju se lako zamrsi. Suvišak dlake na uškama i u usnom kanalu može uzrokovati bolest. Španijelima koji žive na selu dobro podrežite dlaku na tim mjestima jer njihovo krzno jako privlači sjeme trave koje se uvlači u usne kanale, a može čak ući u kožu između prstiju.

Kovrčava dlaka
Bedlingtonski terijer, pudli, plavi irski terijer.
Ovi se psi ne linjaju, ali im dlaka stalno raste pa je šišanje i kupanje potrebno svakih šest do osam tjedana. Kratke dijelove krzna dobro iščetkajte svaka dva dana. Dulje, lepršave dijelove krzna počešljajte prve. Većina mrtve dlake koja otpada s ovih pasa je sekundarna, pa zanemarivanje obično vodi stvaranju pusti. Ista vrsta dlake se javlja i u ušnim kanalima, pa se tamo može zadržavati otpala dlaka. Zato često pregledavajte uši, kako se ne bi začepile usnim voskom i dlakom.

Psići
Prvo šišanje je u dobi od 14 do 15 tjedana. Šum škara može preplašiti mladog psića, posebno ako na šišanje ide izvan kuće. Psića naviknite na šum postepeno približavajući električnu britvu, i držeći je uz kožu. Prije svega ostaloga, škarama skratite dlaku ispod repa.

Glatka dlaka
Pasmine kratke, fine dlake:
mali engleski hrt, bokser. Pasmine dulje, gušće dlake: labrador.
Najlakše se njeguju. Dulja dlaka zahtijeva češljanje i četkanje, dok je za kraću dovoljna pseća rukavica.
Učestalost kupanja ovih pasa ovisi o tome koliko su prljavi, ali se većina prljavštine i blata nakon sušenja može iščetkati. Ove pasmine nemojte prečesto kupati, kako ne biste isprali vodonepropusna ulja koje koža ispušta zbog zaštite.

Oštra dlaka
Većina terijera -zapadnoškotski bijeli, silihemski, kern, norvič, lejklendski, erdejlski. Također i oštrodlaki jazavčari.
Tim je psima potrebno redovito češljanje kako bi se izbjegli čvorovi. Gornji sloj treba skratiti svaka tri do četiri mjeseca, nakon čega slijedi kupanje. Druga je mogućnost šišanje aparatom svakih šest do osam tjedana. Škarama pažljivo skratite dlaku oko očiju i uski.

Ekstremi
Neobične pasmine tipične dlake.
Svakoj je pasmini potrebna njega, bez obzira na vrstu dlake. Postoje pasmine s vrlo malo dlake, poput meksičkog ćelavog i kineskog ćubastog psa. Premda je gotovo i nema, dlaki je ipak potrebno četkanje i češljanje. Pasmine poput mađarskog ovčara i pastirskog psa, imaju gustu dlaku u pramenovima koju bi tokom rast; trebalo uljiti. Uzgajatelji i veterinar će vam dati savjet o njezi bilo kakve posebne vrste dlake.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru