nedjelja, 24. siječnja 2010.

Njega očiju i zubi

Oći
Njega očiju usko je povezana s vrstom dlake. Za kratkodlake pse koji imaju njušku sa vrlo kratkom dlakom - poput fox terijera, pinčeva, dalmatinera, baseta - nema velikih problema.
Za dugodlake pse koji imaju njušku sa vrlo kratkom dlakom - poput samojeda, škotskog ovčara, bernardinca - ukoliko suze dovoljno ih je čistiti bornom vodom; ukoliko izbacuju sluz ili su crvene, potrebno je posjetiti veterinara.
Psi s dlakom srednje veličine koji maju njušku sa dugom dlakom - poput carain terijera, shit - tzua, briarda, bobtaila, maltezera, bergamskog ovčara - zahtijevaju dodatnu njegu. Zbog duge dlake psu treba redovito čistiti oči bornom vodom ili eventualnim rezanjem (malim škaricama) dlake koja raste preblizu oka. Ukoliko ne ošišate dlake na vrijeme moglo bi doći do komplikacija, poput konjuktivitisa.
Najveći problemi javljaju se kod začepljenja suznih kanala, osobito kod pripadnika manjih pasmina. Doge imaju problema s crvenilom očiju. Druge infekcije koje mogu pogoditi oči osim konjuktivitisa su entropion, ili savijanje očnog kapka prema unutrašnjosti oka, te bolest rožnice koju može uzrokovati ogrebotina ili virus koji se pojavljuje u obliku bijele točkice na rožnici. Ukoliko dođe do ovakvih problema potrebo je što prije posjetiti veterinara koji će obaviti potrebne intervencije.
 
Zubi
Pas ima 42 zuba. Kao i kod čovjeka trajnim zubima prethode mliječni koji se pojavljuju oko trećeg tjedna (zubi se kod manjih pasmina pojavljuju kasnije nego kod većih).
Oko 4 mjeseca zubi se obnavljaju: mliječni zubi ispadaju i zamjenjuju ih trajni zubi; ovaj proces izmjene završava oko sedmog mjeseca života.
Psima treba redovito pregledavati zube, osobito naslage kamenca koje mogu uzrokovati upalu desni, infekcije i probleme sa žvakanjem hrane. Mnogi vlasnici pasa žale se na neugodan zadah svojih ljubimaca: u većini slučajeva tu pojavu uzrokuje upravo prisustvo kamenca, koji se smjestio na rubnim dijelovima zuba.
Ukoliko pas ima karijes, što je uistinu rijetkost, osjeća bol u zubima koja mu onemogućuje žvakanje i gutanje hrane. U današnje vrijeme, veterinarska medicinska znanost raspolaže stomatološkim instrumentima, sličnim onima koji se koriste na čovjeku, koji omogućuju pravilnu njegu (npr. za skidanje kamenca koristi se laser i anestezija).
Kako bi pas redovito čistio zube postoje posebne kosti koje sprečavaju nastajanje zubnog kamenca: pas žvačući čisti zube sa svih strana. U prodaji se mogu naći posebne zubne paste i četkice (koje se znatno razlikuju od onih koje ljudi koriste): mogu biti uistinu učinkovite, iako se psima ne sviđaju pretjerano. Kako bi svom psu oprali zube trebate ga staviti u sjedeći položaj ili vam u pomoć može priskočiti još jedna osoba koja zna psa umiriti. Zatim, rasporedite malo zubne paste na četkicu i četkajte najprije gornje, a zatim i donje zube. Na kraju, stavite pred psa posudicu s vodom kako bi si mogao isprati zube.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru