petak, 22. siječnja 2010.

Bolestan pas

Zdravlje je stanje potpune tjelesne, duševne i socijalne ravnoteže, a ne samo stanje bez bolesti ili ozljeda. Tu definiciju je prihvatila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i možemo je u cijelosti primjeniti i na psa. Pri tome je za njegovu duševnu i socijalnu ravnotežu odgovoran vlasnik, a kako to može postići objašnjeno je u ovoj knjizi. Pomoć veterinara bit će potrebna psu samo za održavanje tjelesnog zdravlja. Suvremena veterina poznaje cijeli niz preventivnih cjepiva koja uspješno sprečavaju mnoge zarazne bolesti. Poštujemo li propisane termine preventivnog cijepljenja ne zaštićujemo samo svojega, već i druge pse na koje bi oboljeli pas mogao prenijeti zarazne bolesti. Cijepljenjem bolest sprečavamo, zaustavljamo i na kraju pobjeđujemo. Cjepiva su kod nas skupa, ali bez obzira na cijenu ne smijemo škrtariti, jer bi troškovi liječenja bolesti mogli biti puno veći.
Zdravlje psa ovisi o uvjetima života (čistoća) i kvalitetnoj prehrani uz dodatak vitamina i minerala.
Važan utjecaj na zdravlje ima i redovno uklanjanje unutrašnjih i vanjskih parazita. Protiv unutrašnjih možete koristiti tablete (Verpanii, Droncit, Drontal plus) koje uspješno uništavaju i gliste i trakavice.
lako naši četvoronožni prijatelji imaju mnogo specifičnih bolesti, neke su poznate i ljudskom rodu, recimo dijabetes, bubrežni kamenci, prehlada, proljev i neke druge bolesti.
Lijekove za bolesne pse treba propisati veterinar iako je u njihovom liječenju upotrebljivo mnogo lijekova koje koriste ljudi. Vaši lijekovi neka ostanu u vašem ormariću samo za vas! Liječenje prepustite stručnjaku, osim ako se ne radi o nekoj vrlo jednostavnoj stvari. Neki lijekovi za ljude psima štete, npr. antibiotici širokog spektra u pasa uzrokuju požutjele zube. U novije vrijeme sve se više razvija liječenje prirodnim lijekovima homeopatsko liječenje. U ljudskoj medicini ono je dostiglo zavidnu razinu, pa ipak samo neki liječnici propisuju prirodne preparate. Veterinarska medicina je, što se tiče prirodnih preparata, još uvijek u povojima. U drugim zemljama je o tom području veterinarske medicine izdano nešto literature. Dr.veterine H. G. Wolff u predgovoru svoje knjige piše: Homeopatija je aktivna medicina, koja povećava obrambenu moć organizma bez uporabe antibiotika, jer oni u stvari oslabljuju tjelesnu obrambenu moć. Pse je moguće uspješno liječiti prirodnim metodama, i to ne samo prirodnim lijekovima, već i uz pomoć akupunkture. O tome je po svijetu već mnogo toga napisano, ali je kod nas još nepoznato. - POPIS BOLESTI -

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru