nedjelja, 24. siječnja 2010.

Doba dojenja

Ma taj dan kuje uglavnom niti nemaju izražen tek, kao niti slijedećih dan - dva poslije okota. Ali tada je na redu doba laktacije, doba dojenja koje može kuju zaista iscrpsti. Mlijeko kuje daleko je jače i bogatije od mlijeka ijedne domaće životinje, a za razvoj mladih štenaca ona ga mora mnogo i proizvesti. Na nama je briga o održanju ravnoteže zdravlja te o potrebama kuje dojilje. Mlijekom kuja gubi velike količine visoko vrijednih bjelančevina, mnogo masti, mnoštvo ugljikohidrata, mnoštvo u ulju topivih vitamina i različitih minerala, naročito kalcija. Uza sve to i mnogo vode. Sve te tvari kuji moramo davati hranom. Hrana će, dakle, biti učestalija, obilnija, bogatija, ali i jušnija. Niti u tom periodu kuja se ne smije debljati. Tad ćemo je hraniti kao u doba visoke skotnosti, s time što ćemo mnogostruko povećati količinu mlijeka. Ne hranimo li kuju pravilno, očitovat će se to i na njoj i na štencima. Štenad će zaostajati u razvoju, a oko četrnaestog dana po porodu zbog pomanjkanja kalcija kuja može pasti u stanje veoma neugodnog grča. U takvim je slučajevima hitno potrebna veterinarska intervencija koja je u pravilu začuđujuće brzo uspješna.
Takav režim hranidbe valja održati sve dok je majčino mlijeko jedina hrana njenom potomstvu. No kako od polovice četvrtog tjedna života štenadi njezino mlijeko nije više dovoljna hrana, valja ih početi hraniti, a majku zasušiti. Najčešće se sama zasuši, bez naše pomoći, ali joj ipak možemo pomoći tako da je počnemo slabije hraniti, i, što je važno, da joj na dan - dva uskratimo tekućinu. Time je u kuje završen jedan rasplodni ciklus i započinje njen oporavak. Taj će oporavak trajati punih godinu dana, jedno tjeranje valja, dakle, preskočiti, a pariti se smije tek kod slijedećeg.
Naizgled se kuja vrlo brzo oporavlja. No izgled vara. Istrošene zalihe minerala, vitamina i esencijalnih aminokiselina moraju se nadoknaditi, inače će kuja i potomstvo stradati.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru