nedjelja, 24. siječnja 2010.

Prehrana štenadi

Doba sisanja
Prvi period je doba sisanja, tj. doba kada vlasnik kuje hranidbeno nema izravan dodir sa štencima. Hraneći kuju posredno se brine o prehrani njezinih potomaka. To doba traje nešto duže od tri tjedna, točnije od 23 do 25 dana. U prvih 14 dana, dakle, do trenutka kad štenci konačno progledaju, vlasnik će znati da su štenci siti ako ih pri obilasku legla zatekne ili na sisi ili na spavanju. Ako nemirno cvile te pužu uokolo tražeći majku i intenzivno navlače naš prst kao sisu, izvjesno je da u kuje nema dosta mlijeka. Ako je toga mišljenja i veterinar, štenad ćemo morati dohranjivati s nekoliko obroka dnevno, ovisno o kujinim količinama mlijeka. Nadoknada se vrši jednim od umjetnih mlijeka koja služe za djecu, a ako toga na tržištu nema, onda po starom receptu: 1/4 litre kravljeg mlijeka, 3 do 4 žlice slatkog vrhnja, 2 do 3 kocke šećera, jedan žumanjak i osušena i u prah zdrobljena ljuska od jaja. Tom se količinom umjetna kujinog mlijeka dnevno može prehraniti 2 do 3 šteneta. Ali, međutim, danas postoji zamjensko mlijeko u prahu koje možete kupiti kod svog veterinara. Kad ga pripremite možete davati na kapaljku....

Vrlo je važno da štene siše majku odmah nakon poroda. U majčinom mlijeku, koje se prvoga dana zove mljezivo, nagomilane su neophodne tvari za zaštitu šteneta od raznih, poglavito zaraznih bolesti. To su protutijela, a štene ih može primiti iz majčina mlijeka samo tijekom prvog dana života, i to u najvećoj količini unutar prvih 6 sati života. Poslije sluznica želuca i crijeva šteneta ne propušta više ta protutijela u svoj organizam. To valja imati na umu kako bismo štencima omogućili da prvo mlijeko što obilnije sišu.
Štenad siše svakih tri sata. U međuvremenu raste. I to veoma brzo! U dobi od oko 23 dana počinju im se javljati zubići kojima znaju tako izraniti kujine sise da ih ona odbije. Većina kuja ipak samo smanji dnevni broj dojenja. Ali u to su vrijeme štenci već toliko uznapredovali da im majčino mlijeko nije niti dovoljno hranjivo za daljnji normalan razvoj. Tad se štenadi mora pokazati kako se hrana jede. Svakom štenetu namijenit ćemo posebnu plitku zdjelicu i u nju uliti malo mlijeka. Neki će štenci odmah znati lizati mlijeko, ali nekima ćemo morati prstima pritisnuti gubicu u mlijeko da se ohrabre i započnu lizati. Period učenja traje najdulje dva dana, a zatim počinje prava prehrana štenadi i prava briga o leglu. Određeni broj kuja i dalje povremeno daju potomcima sisati, ali, kako je već rečeno, to mlijeko više nije od pune koristi za normalan razvoj.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru