petak, 23. ožujka 2012.

Sestrice

Ovo je još jedna tužna priča o ljudskoj okrutnosti....
Već nekoliko tjedana na području Biškupca pokraj Varaždina uočena su dva mala peseka kako lutaju. Prije dva dana moja Lidija je pokrenula akciju spašavanja. Njih četvero; Lidija, Karla, Pia i njena prijateljica i Spomenka, su više od sat vremena pokušavale dovabiti kujice u sigurnost njihovih zagrljaja. Kujice su bile skroz prestrašene i u potpunom strahu prema ljudima. kad su ih napokon uspjele uhvatiti mrak je već dobrano pao. Cijela akcija je sigurno trajala dobrih sat i pol.
Odvele smo ih kod sebe doma. Dale smo im vodu i hranu i utoplile ih.
Po svemu sudeći one su dvije sestrice koje je netko izbacio iz auta. Stare su oko godine dana. Smeđa, ona je zdravija, osim buha i krpelja sasvim je ok. Dok je svjetlija seka u vrlo lošem stanju. Podhranjena je, ima rane po tijelu. Rep joj visi na jednoj niti, potpuno je odcepljen. Uši su zaražene parazitima i treba ih amputirati (Nekroza uške).
Imamo svog veterinara u Varaždinu "Simba", i prvo smo ih odvele tamo. Gospodin Berislav ih je pregledao, odstranio rep, i izmjerio temperatutu koja je bila povišena. Dijagnosticirao uha, i tu smo stali. Za daljnje pretrage porebno je izvaditi krv i mokraću a to košta. Od tamo smo krenule prema Spasu na Dravi. Ali smo u međuvremenu saznale za ambulantu "prije Drave". Veterinarska ambulanta "Luna"  iako su imalu gužvu, primili su nas i pregledali kujice. Striček veterinar je nazvao gospođu Danicu u Spas radi provjere da li sestrice "možda" netko traži. Ali s njima to nije bio slučaj i od tamo su nas uputili u ambulantu u Biškupcu jer oni imaju "slobodne" kaveze, i koncesiju za zbrinjavanjem napuštenih životinja. Nakon što ih oni obrade bit će putem udruge "Spas" udomljene. Tako su nam barem rekli i mi se tome toplo nadamo, da će ova mala nemoćna bića konačno pronaći svoj mir u pravom obiteljskom domu gdje će biti pažene i mažene.
Na žalost, u Biškupcu smo ih morale ostaviti jer nismo više imale vremena (Lidija je morala poslije podne u školu, a ja sam morala i nešto skuhati da mi dijete ne ode gladno na nastavu), nismo mogle  čekati da završe operaciju koja je bila u tijeku. Nadamo se da ćemo dobiti informacije od nekog, bilokog, što se dalje odvijalo sa sestricama. jako smo potresene i žalosne što im nismo mogle više pomoći. Imamo dvije kujice od koji je jedna dijete westi terijera i bilo bi nemoguće udomiti još jedno biće.







EDIT:
Kujice su dobro, preživjele su i oporavljaju se. Do četvrtka su u karanteni nakon toga se udomljuju.

2 komentara:

  1. Ovo je stvarno potresna priča, nažalost mnogo je ljudi koji tako postupaju sa svojim psima ali i ostalim kućnim ljubimcima, prestrašno, ježim se na te stvari :(
    Lijepo je to što ste im pomogli i omogućili im da na neki način opet nađu dom gdje će biti primljeni sa ljubavlju i pažnjom!
    Lijepi pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. uf uf, kad god pročitam nešto ovakvo dođe mi da puknem od jada... kad već neće ti stvorovi koji rade takve stvari :-p

    OdgovoriIzbriši

Hvala na čitanju i komentaru