srijeda, 20. siječnja 2010.

Vole li nas psi



Naš odnos sa psima je jedinstven, ljudi su dobri psima, psi su dobri ljudima.
Biološki govoreći, psima kao vrsti život s ljudima velik je uspjeh. Bez nas, psi se ne bi raširili po svim kontinentima i većim otocima posvuda po svijetu. Bez nas, ne bi postali na svijetu najbrojniji veliki mesojedi. Također smo dobri i za pse kao pojedince, pružajući im zaštitu i sigurnost doma, stalnu
opskrbu ukusnom hranom i dobru zdravstvenu njegu - ponekad kroz iznimno sofisticirane medicinske zahvate. Mi im, također, pružamo emocionalnu podršku: nogu na koju se mogu osloniti, nekog uz koga se mogu privinuti i ruku koja ih draška po obrazu i miluje po leđima.

Ljubav iz koristi
Većina vlasnika pasa tvrdi da vole svoje ljubimce, međutim, je li ljubav koju nam psi zauzvrat daju nešto više od ljubavi iz koristi? Ovisi li ona o našem zadovoljavanju njihovih osnovnih životnih potreba? Kroz brigu za više od 10.000 pasa od vremena dok su bili štenad pa do kraja njihovih života, uvjerena sam da se radi o mnogo dubljem, a moglo bi se raspraviljati o tome da psi s ljudskom obitelji razviju po intenzitetu gotovo biološki odnos.
Poput ljudi, psi vole dodir i uživaju u društvu, mentalnoj i fizičkoj aktivnosti. Ove zajedničke aktivnosti učvršćuju nas u vjerovanju da možemo razumjeti njihov način razmišljanja.

Psi mare za nas
Izvana, čini se da se u odnosu pas - čovjek, mi brinemo. Međutim, odnos nije jednostran - psi nam nude opipljive fiziološke i emocionalne nagrade. Američka kulturološka antropologinja Constance Perin prva je postavila hipotezu o čudnom opažanju, kao što je činjenica da nam pada krvni tlak kada milujemo svog psa. Perin je postavila teoriju da fiziološka nagrada koju dobivamo prilikom milovanja psa nastaje od nagrada koje smo dobili od fizičkog kontakta s našim majkama dok smo još bili djeca. Milovanje vašeg psa, Perin bi zaključila, stimulira iste kemijske puteve u našem tijelu, koji su bili aktivirani dok smo kao djeca bili u fizičkom dodiru s majkom.

Je li to ljubav?
Neporeciva je istina da sa svojim psima imamo duboko ukorijenjenu vezu, da nam daju emocionalnu podršku i da s njima dijelimo mnoštvo zajedničkih karakternih osobina. Međutim, vole li nas oni? Znanstvenici nemaju odgovor na to pitanje, djelomično jer je nemoguće prodrijeti u unutrašnjost psećeg uma. Za mene, međutim, postoji samo jedan zadovoljavajući odgovor: naravno da nas vole!

Bliski kontakt sa psom fiziološki umiruje, a dokazano je da smanjuje razinu stresa.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru