srijeda, 20. siječnja 2010.

Koliko su psi pametni


Inteligenciju psa je teško definirati; znanstvenici se još uvijek spore kolika je ona. Dovoljno je teško uspoređivati ljude odgojene u različitim kulturama. Kod pasa je ovo pitanje još teže - različite pasmine su razvile različita fizička svojstva i prirodne instinkte. Pomislite samo na odmah uočljive razlike između patuljastih i divovskih pasmina, pasa čuvara i hrtova, borbenih pasa i ovčara.
Pseći mozak je mnogo manji od ljudskoga. Njihova je sposobnost razmišljanja uvelike smanjena, premda povremeno daju utisak kao da prosuđuju o stvarima i ponašaju se na začuđujuće ljudski način. Jedan od najčuvenijih primjera je bio Grey - friars Bobby, skaj terijer koji je nakon gospodareve smrti slijedio lijes do groblja i odatle se nije dao otjerati. Slijedećih 14 godina, do svoje smrti, pas je provodio u okolici groblja, kao da je žalio za izgubljenim prijateljem i gospodarom.
Stručni vodiči pasa mjere inteligenciju brzinom kojom pas uči nove zadatke. S druge strane, vlasnici pasa je često mjere osjetljivošću koju pas pokazuje u otkrivanju njihova raspoloženja i želja. Predstavljaju li ti pojmovi istu vrstu inteligencije koju pokazuje čovjek, teško je reći. Psi svakako pokazuju sposobnost učenja, razumijevanja znakova i njihovog povezivanja s određenim pokretom ili zadatkom. Ipak, oni ne slušaju slijepo, i posve su u stanju odlučiti da nešto neće učiniti. Psi imaju mnogo životinjske inteligencije, ali se čini da im nedostaje ljudska sposobnost zaključivanja i povezivanja složenih apstraktnih misli.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru