ponedjeljak, 18. siječnja 2010.

Štenci

Štenci - Prva 24 sata
Morate zapoćeti onako kako ćete i nastaviti. Obavezno izbjegavati uzbuđenja, treba stvoriti rutinu. Budite nazoćni prilikom prvog susreta s drugim ljubimcima i kontrolirajte ga.

Psu treba vremena kako bi istražio svoj novi dom. Pustite ga da to učini na miru, bez požurivanja. Zato svoju obitelj držite pod kontrolom, čak i odrasle. Oko šteneta se nesmije vikati ili skakati, te ga se ne smije hraniti između obroka. Povlačenje i navlačiti ga također nije poželjno. Prije svega, pri učenju šteneta treba biti dosljedan; vaš težak posao i disciplinu lako je potkopati.

Upoznavanje s drugim psima
Prvi susret psa starosjedioca s pridošlicom treba se dogoditi na neutralnom području, nakon aktivne šetnje sa starijim psom. Dopustite im da se međusobno ponjuše i nemojte se miješati, osim ako netko od njih ne izgleda nesretno. Kod kuće uklonite sve kosti, igračke i sve što bi moglo izazvati ljubomoru. Stariji psi obično ne vole nestašno ponašanje štenadi i mogu gunđati ili ga uhvatiti zubima. Ako mislite da bi starosjedilac mogao napasti, odmah stavite štene u njegovu ogradicu za igru ili kavez.

Upoznavanje s vašom mačkom
Večina susreta pas - mačka protekne dobro. Uglavnom se štene povuče i nauči poštovati mačjeg stanara. Ako pas počne naganjati mačku, nastojte mu privući pažnju. Ako nastavi, stavite štene u kavez; nemojte ostavljati psa i mačku zajedno bez nadzora dok se ne razriješi problem s natjeravanjem.

Tko gdje spava?
Mnogi vlasnici pasa osjećaju da je najbolje da novo štene od prvoga dana spava na mjestu koje ste mu odredili kao njegovo, obično u kuhinji ili nusprostorijama. Ako ste to htjeli, trebat ćete biti dosljedni i stoički ignorirati zavijanje ili plakanje šteneta. Ako reagirate na dozivanje, naučit ćete ga da se isplati biti bučan. Smatram da je bolje započeti s privremenim smještajem - kartonskom kutijom ili kavezom u spavaćoj sobi, gdje će psa tješiti pogled, zvuk i miris njegove obitelji.

Nemojte stvarati probleme
Stavite štene na sofu i ono će misliti da mu je tamo mjesto. Dopustite štenetu da se popne na vaš krevet i ono će smatrati da je to dobro mjesto za spavanje. Dajte mu jelo dok vi jedete i ono će to opet očekivati. Nemojte stvarati probleme za budućnost, smatrajući da ćete se izvući ako nešto dopustite samo jednom. Psi su pametniji no što mislite.
Prva noć
Kada je štene umorno i pospano, nahranite ga toplim, mliječnim obrokom, izvedite van da obavi nuždu, a potom ga stavite u njegovu privremenu kutiju za spavanje. Budite tihi i mirni i nemojte se obaziriti na cviljenje, zavijanje i plakanje. Kada se štene tijekom noći probudi i pokuša izići iz kutije, to vjerojatno znači da treba obaviti nuždu. (Štenad ne voli napraviti nuždu u svome krevetu.) Odvedite štene do mjesta za obavljanje nužde, a zatim ga nagradite pohvalom i slasnim zalogajem. Tada ga, bez buke, vratite u kutiju. Stavite čepiće u uši tijekom sljedećih nekoliko minuta, jer će se štene htjeti igrati. Budite odlučni: naučit ćete ga da se glasanjem ništa ne postiže. Za tjedan dana, vaše će štene biti spremno da samo spava u svojoj vlastitoj spavaonici.
Toplina termofora ispunjena toplom vodom može utješiti štene tijekom prve noći bez majke.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru