ponedjeljak, 18. siječnja 2010.

Rana socijalizacija

Mozak psa brzo sazrijeva
Važni su česti kontakti
Osobnost se rano razvija

Društveni život psa počinje otprilike u trećem tjednu života, kada štene krene komunicirati s drugim psima i sa svojom ljudskom obitelji. Dobro je društvo upravo zbog svoje volje za učenjem od nas. Svakodnevni kontakti s ljudima u dobi manjoj od šest tjedana oslobodit će štene straha od ljudi. U sljedećih šest tjedana um psa i dalje je potpuno otvoren za različita iskustva: što ih više ponjuši, vidi, okusi, čuje, dodirne i što ih više doživi kroz različite situacije, to će biti prilagodljiviji kasnije u životu.

Bolje od ljudi
U usporedbi s nama, sposobnost psa za učenjem je fenomenalna. Ono za što su nama potrebne godine, štene može naučiti unutar nekoliko tjedana: fizička spretnost, značaj odnosa i razlika između ispravnoga i pogrešnoga. U divljini, rano je učenje vitalno za njegovo preživljavanje kao člana čopora. Ono što psa razlikuje od većine drugih životinja jest da on primarno postoji da bi živio u skladu s nama. Uspjeh mu ovisi o njegovoj sposobnosti života u ljudskom društvu i njegovu doprinosu istome.

Rano učenje
Štene uči promatranjem majke i druge štenadi u leglu, metodom pokušaja i pogrešaka i - najvažnije za dobar odnos s nama - kroz obuku. Srećom, pas je od svoga pretka, vuka, naslijedio i produženo razdoblje socijalizacije, koje se proteže na prvih 12 tjedana života. Tijekom tog vremena, ako je štene izloženo pripadnicima drugih vrsta, može se vezati za njih i može ih smatrati članovima svoje skupine, a ne predatorima ili plijenom. U tom će se razdoblju socijalizacije bez napora vezati uz nas. To se razdoblje završava, jer kasnije u životu, druge životinje - uključujući i nas, druge pse i velike životinje - predstavljaju potencijalnu opasnost. Ako pas nije imao nikakva kontakta s ljudima tijekom prva tri mjeseca života, vjerojatno će se kao odrastao bojati ljudi. Tijekom tog osjetljivog razdoblja ranog učenja šteneta, treba prvi puta i posjetiti veterinara. Ako taj posjet ne prođe dobro, rezultat može biti doživotan strah od veterinarske ambulante. Ako mu, međutim, bude dopušteno pomirisati nove, uzbudljive mirise, upoznati zdrava opuštenog kliničkog psa i ako mu veterinar ponudi nagradu za vrijeme pregleda, povećava se šansa da štene nauči kako ambulanta nije opasna ili je čak krajnje zabavna. Tako se štene već rano u životu može uvjetovati da prihvaća posjete veterinaru.

Dobro učenje
Ne dopustite parenje kuje ako nije emocio­nalno kompetentna za podizanje štenadi, budući da su prve poduke vitalne za njihov normalan razvoj. Kuji dok doji treba ponuditi uravnotežen obrok kako bi bila zdrava i stvarala dovoljno mlijeka. Nemojte mladu štenad izolirati - često ih dirajte i pažljivo izložite različitim situacijama, ovisno o mogučnostima. Zamislite štene kao odraslo; zarana ga upoznajte s drugim životinjama.

Moć nagrade
Učenje je dojmljivije kada štene prima nagradu za svoje ponašanje. Hrana je, uz dodir, za mlado štene nagrada koja ima moć. U divljini, kuja će pronaći obrok, pojesti ga i potom se vratiti u svoju jazbinu, gdje će joj štenad lizati usta. Kao odgovor na takvu njihovu molbu ona će ih nagraditi povraćanjem poluprobavljene hrane. Naši psi nastoje to napraviti i nama, nastojeći nam polizati lice kada nas pozdravljaju, a sve u nadi da će primiti nagradu. Štenad dobiva nagradu i na suptilnije načine. Fizička igra, grižnja ili jednostavno pažnja majke ili drugog vršnjaka iz legla, lijepe su nagrade koje potiču rano učenje. Srećom za nas, isto djeluju i zvukovi. Štenad nauči da su meki zvuci pozitivni, a grubo režanje negativni; to nam omogućuje da upotrebom različitog tona glasa komuniciramo s našim psima.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru