četvrtak, 21. siječnja 2010.

Odabir psa

Vaše lijepo štene brzo će narasti i trebat će vas cijeloga života. Vi ste odgovorni, ne samo za njegovo fizičko zdravlje, već i za njegovu emocionalnu dobrobit. Zreli psi trebaju dosta vježbe i aktivnosti, a zahtijevaju i znatnu mentalnu stimulaciju.

Psi koštaju
Prije odabira psa, napravite financijski plan, posebice ako razmišljate o velikom psu ili psu koji zahtijeva dodatnu njegu, poput profesionalnog uređivanja. Napravite procjenu mjesečnih troškova, uključujući hranu, opremu, uređivanje i godišnju preventivnu zdravstvenu zaštitu, što uključuje cijepljenje i suzbijanje nametnika. Nemojte zaboraviti pribrojiti troškove hotela za pse, dok ste odsutni zbog odmora ili posla, što će biti veći izdatak ako često putujete. Predvidite i povremene troškove zbog zdravstvenih problema. Prije kupnje, pažljivo razmislite koliko će pas opteretiti vaš kućni budžet.

Psi mogu izazvati probleme
Prije odluke o nabavi psa, razmislite o nekim mogućim problemima. Alergijske reakcije na pse nisu neuobičajene; vrlo je bolno nabaviti psa i potom se od njega rastati, jer je netko u obitelji na njega alergičan. Psi također mogu imati cijeli niz nametnika i klica, koje mogu predstavljati opasnost za ljude, posebno one oslabljena imunološkog sustava, primjerice koji su na kemoterapiji ili HlV-pozitivni. Za uzgoj izložbenog šampiona potražite nagrađivane roditelje s rodovnicom. Međutim, nikada nema jamstva.

Psi trebaju prostor
Općenito govoreći, veliki psi trebaju više prostora od malih, međutim, kliše po kojem se manji psi bolje uklapaju u urbanu sredinu ne odgovara uvijek istini. Neki mali psi imaju puno energije i trebaju dosta prostora, dok su psi nekih uistinu velikih pasmina, poput bernardinaca, zadovoljni u kući s malim vrtom. Kada birate pasminu, razmislite i o mirisu. Veliki psi mogu svojim mirisom mali dom pretvoriti u štenaru.
Veličina
Ponekad odabir određene pasmine može biti poprilično težak. Trenutno ima oko 400 vrsta pasmina koje priznaje FCI (međunarodna kinološka federacija) podijeljenih na pet veličina:
patuljasta (čiuaua, minijaturna pudlica, minijaturni baset itd.);
mala (pekinezer, mops, maltezer, shi-tzu itd.);
srednja veličina (engleski koker španijel, bigl, šnaucer srednje veličine itd.);
velika (njemački ovčar, škotski ovčar, labrador itd.);
ekstra velika (buldog, bernardinac, irski hrt itd.);
Jasno je da će pas patuljaste veličine stvarati manje problema od ekstra velikih. No, valja uvijek imati na mu kako je pas uvijek moralna, ekonomska i vremenska obveza, neovisno o veličini i pasmini kojoj pripada.
Ukoliko nemate puno prostora u stanu ili kući, najbolje je odabrati prve tri veličine (patuljastu, malu ili srednju). Na taj će se način pas moći slobodno kretati i živjeti s vašim ukućanima.
Vrlo je važno znati koje su osnovne potrebe vašeg psa prilikom njegova odrastanja. Ukoliko pas ima veliku konstituciju i široke kosti, odgovara mu puno kretanja i prikladan teren za šetnju i trčanje. Keramičke pločice pogubne su za pravilan razvoj, s obzirom da jagodicama otežavaju pravilno prijanjanje uz pod. Pas je prisiljen neprirodno produžiti šape kako ne bi izgubio ravnotežu i pao. Tijekom odabira psa valja, dakle, imati na umu prostor u kojem će pas rasti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru