četvrtak, 21. siječnja 2010.

Jeste li znali - III dio




Za razliku od nas, psi se ne znoje kroz žlijezde (izuzev onih smještenih u mekušima, jastučićima na šapama). Umjesto toga, rashlađuju se brzim protokom hladnijeg zraka preko površine njihovog jezika. Površinske krvne žile se rašire, dajući mu svijetlo - ružičastu boju. Voda isparava s jezika, pomažući psu da tako rashladi i druge dijelove tijela. Što je jezik više isplažen, to je psu toplije. Dahtanje koje je nastalo uslijed stresa brže je od onog kojim se pas rashlađuje; ovo drugo dahtanje karakteriziraju plići udisaji, a jezik nije toliko jako isplažen.

Na vrhuncu tjeranja, otprilike tjedan dana od početka, kuje će biti vrlo zainteresirane za mužjake, kao uostalom i oni za njih, pa će sve poduzeti da se sretnu. Kad vrijeme tjeranja prođe, kuje možemo sterilizirati. Tada neće imati potrebu za bježanjem i parenjem, a mi ubuduće nećemo morati razbijati glavu što i kamo s neželjenom štenadi.

Natjecanje među mužjacima za pravo na parenje ozbiljno počinje tijekom puberteta, u dobi od šest do sedam mjeseci. Tijekom sazrijevanja, razina muških spolnih hormona znatno je viša od one u odraslih mužjaka, zbog čega imaju više samopouzdanja u želji za natjecanjem.

S obzirom na to da je prenošenje gena na sljedeću generaciju vrlo važno, tučnjave mogu postati ozbiljne, pa ponekad, ako se ne spriječe, mogu završiti s ozbiljnim povredama. Tučnjave također mogu biti ozbiljnije ako je u blizini kuja koja se tjera, jer tada su psi još motiviraniji.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru