petak, 1. veljače 2013.

Prijatelju, ispričaj moju priču!

Udruga Prijatelji životinja i čakovečko sklonište za životinje pozivaju

Prijatelju, ispričaj moju priču!



- Priče o životinjama kao svjesnim i osjećajnim bićima koja su oplemenila ljude bit će objavljene u knjizi


Čakovečko sklonište za životinje i udruga Prijatelji životinja, pokrenuli su novi projekt pod nazivom 'Prijatelju, ispričaj moju priču'. Projekt je nadahnula dirljiva priča udomiteljice starijega psa Tysona, čija je prisutnost ostavila neizbrisiv trag u životu cijele njene obitelji.


Mnogi ljudi doživjeli su susret ili suživot s mačkama, psima, sovama, dupinima, kravama ili nekim drugim životinjama, koje su im donijele i radost i tugu te promijenile pogled na druga bića koja osjećaju svijet oko sebe i imaju emocije, baš kao i ljudi. Mnogima su informacije o životinjama i stavljanje u njihov položaj potaknule promjenu njihovog života. Stoga se pozivaju svi zainteresirani pojedinci da do kraja veljače pošalju priču o svojem putu prema životinjama ili svojem životinjskome prijatelju koji im je oplemenio život, iscijelio ih i učinio ih boljom osobom. 


Cilj projekta je objaviti najbolje prispjele priče u knjizi zbirke priča kojom će se potaknuti čitatelje da kroz osobna iskustva autora razmišljaju o vlastitom odnosu prema životinjama, o tome da su životinje svjesna i osjećajna bića i, jednako kao i ljudi, vole slobodu te se raduju ljubavi, nježnosti, igri i životu.


Naglasak je i na tome da se kroz priče budući čitatelji ujedno educiraju i potaknu na pozitivnu promjenu opisom aktivnosti u zaštiti prava životinja, tako da se, na primjer, ne nosi krzno, da se kupuju proizvodi koji nisu testirani na životinjama, da se ne posjećuju zoološki vrtovi ili navođenjem povoda i razloga za prelazak na vegetarijansku, odnosno vegansku prehranu.


Sva dobit od prodaje zbirke priča bit će usmjerena čakovečkom skloništu za životinje i udruzi Prijatelji životinja. Svojom pričom svatko tko je napiše i pošalje može izravno pomoći životinjama.


Ovim povodom Prijatelji životinja preveli su i objavili na svojoj web-stranici Deklaraciju o svjesnosti iz Cambridgea, koju su prošle godine potpisali vodeći kognitivni i računalni neuroznanstvenici, neuroanatomi, neurofarmakolozi i neurofiziolozi na Sveučilištu Cambridge. Ovaj dokument najnovija je potvrda činjenice koju poznaje svatko tko je imao doticaja sa životinjama - da životinje poput sisavaca i ptica i mnoga druga stvorenja imaju iste neurološke supstrate koji stvaraju svijest kao i ljudi. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru