nedjelja, 26. veljače 2012.

Vitamini za mlade pse

mala šapaPravilna prehrana potrebna je i kućnim ljubimcima
DSC09360
Psima su vitamini potrebni koliko i ljudima. Naravno, njihove se potrebe razlikuju, ali prijeko su im potrebne sve hranjive tvari. (Za pse ne postoji preporučena dnevna količina, RDA.)
Odrastao pas morao bi na dan dobiti 4,4 g bjelančevina. 1,3 g masti, 0,4 g linolne ili arahidonske kiseline te 15,4 g ugljikohidrata. štenad treba dvostruke količine.
Za rast i obnavljanje psečeg organizma bjelančevine su nužne. Najbolje su one s visokom bio1oškom vrijednosti, npr. iz jaja, mesa od mišića, ribe, soje, mlijeka i kvasca. Odlučite li psu davati jaja, prethodno ih morate skuhati. Bjelance sirova jajeta sadrži avidin, koji sprječava iskorištavanje biotina. Mli­jeko je dobro za pse, ali često izaziva proljev i bilo bi bolje davati im jogurt i bijeli mekani sir.
Ugljikohidrati psima daju energiju, no preporučuje se da ne čine više od 50-60% ukupne hrane.
Mast!, najkoncentriraniji izvor energije, opskrbit će psa esencijalnim masnim kiselinama za zdravu kožu i dlaku. Po­manjkanje može uzrokovati zastoj u rastu štenadi te oštećenu dlaku i ljuskanje kože. Bilo bi dobro dodati suhoj psećoj hrani po jednu čajnu ž1ičicu šafranova ili kukuruzna ulja.
Neravnotežom među nadopunama možete psu naštetiti.
Nadalje, pseća prehrana mora sadržavati kalcij i fosfor i to u omjeru 1,2:1. Ne poštujete li taj omjer, posljedica može biti nenormalna mineralizacija kostiju mladih, ali i odraslih pasa. Psi moraju imati i dovoljno vitamina D kako bi se ta dva mi­nerala mogla pravilno iskorištavati. U svakom slučaju, vodite računa o ko1ičinskim odnosima među vitaminskim nadopuna­ma. Previše koštanog brašna ili bakalarova ulja mogu izazvati zdravstvene poteškoće koje su podjednako ozbiljne kao i one koje ste htjeli riješiti.
Bakalarovo ulje ne preporučuje se kao redovita nadopuna može izazvati hipervitaminozu vitamina D. (Dajete li psu dovo­ljno kalcija i fosfora, njegove su potrebe za vitaminom D vrlo male. Vitamin D može biti toksičan već i u količini deset puta većoj od dnevne potrebe.)
Psa ne biste smjeli hraniti jedino mesom jer tada kalcij fosfor ne dobiva u pravilnom omjeru, a ne dobiva ni primj­enu količinu vitamina A, D i E.

Protiv buha možete upotrijebiti pivski kvasac i češnjak.
Umiješate li u hranu vašega ljubimca pivski kvasac i češnjak, riješit ćete buhe. (Djeluje i kod mačaka.) Kad osjete miris psa koji je pojeo takav obrok, buhe će ga se kloniti. Prije negoli svome ljubimcu odlučite davati preparate s vitaminima A i D te niacinom, provjerite manjkaju li mu i posavjetujte se s vetrinarom. Mogli bi štetno djelovati (adverse effect).

2 komentara:

  1. Zadnji odlomak mi je zanimljiv, nisam znala da se može češnjak upotrijebiti protiv buha. hrana za pse

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja ponekad ostanem iznenađena kad naletim na neki "neobičan" savjet. I nisam sigurna da li bih svom psu dala češnjak da konzumira a da se prethodno ne konzultiram s veterinarom. Meni se osobno više sviđa onaj sistem s ružmarinom. A što se prehrane tiče na ovom blogu sve piše samo treba čitati. Pravilna prehrana (http://dogslife-blog.blogspot.com/2010/01/pravilna-prehrana.html)

      Izbriši

Hvala na čitanju i komentaru