utorak, 2. veljače 2010.

Zarazna parvovirusna upala želuca i crijeva

Ta je zarazna bolest uzrokovana virusom i posve je novog datuma. Pojavila se prije nekoliko godina u Americi i ubrzo se proširila po cijelom svijetu. Kako do tog trenutka psi nisu bili u mogućnosti stvarati prirođenu otpornost spram te bolesti, mnogo se pasa razbolilo i uginulo. Bolest se javlja u sasvim mladih pasa, čak štenadi na sisi, pa do u duboku starost. Klinička slika je tipična i prepoznatljiva. Javlja se učestalo povraćanje, a dan poslije i jak proljev. U povraćenom sadržaju i proljevu često ima krvi. Tjelesna temperatura je povišena samo u početku bolesti, poslije se snizuje ispod normale i pas zapada u šok, a zatim u kolaps. Naročito su jako izraženi znaci gubitka tjelesne tekućine od čega naročito stradaju mladi psi i štenad pa je i smrtnost u mladih pasa mnogo veća no u odraslih. Uz osnovnu bolest i promjene koje su opisane, veoma često nastaje virusna upala srčanog mišića, što, također, pogotovo u mladih pasa, uzrokuje smrt.
Liječenje je, u stvari, veoma jednostavno, samo ga valja pravodobno započeti i odgovorno sprovoditi. Uz liječenje valja naročitu brigu posvetiti držanju bolesne životinje i njenoj higijeni. Bolestan pas mora biti u toplom, suhom i čistom ambijentu. Vlasnik, pak, može pomoći ozdravljenju ako bolesnog psa napaja takozvanim mesnim iscrpkom. Iscrpak pripravljamo tako da komadić govedskog mesa, oko 200 g, sitno nasjeckamo, jače posolimo, i prelijemo sa 3/4 litre tople vode. Stajanjem u slanoj toploj vodi iz mesa izađu svi korisni sastojci. Nakon jednog sata procijedimo i stisnemo meso kroz krpicu. Tako pripremljen mesni iscrpak idealno je sredstvo za nadoknadu tjelesne tekućine i hrane. Treba ga davati bolesniku što učestalije a u malim količinama. Ukoliko ga odjednom damo previše, možemo izazvati povraćanje. Važno je naglasiti da smrt u toku bolesti pravilno liječenih pasa nastupa zbog razvijene upale srčanog mišića, dakle, zbog zatajivanja srca. Preboljelom psu potrebno je vrijeme da nadoknadi nastale promjene, naročito na srčanom mišiću. Ne provede li se rekonvalescencija dovoljno dobro, prijeti opasnost od pojave srčanih grešaka i slabosti srca.
U starijih pasa koji prebole ovu bolest još nekoliko mjeseci moguća je pojava krvarećeg čira na dvanaestniku. Ta se komplikacija veoma brzo i potpuno može izliječiti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru