četvrtak, 28. siječnja 2010.

Začep crijeva


Jedno je od učestalih patoloških stanja probavnog sustava u velikog broja pasa. Najučestalije nastupa kao posljedica neadekvatne prehrane velikim količinama kosti. Kosti, zapravo, nemaju nikakvu hranidbenu vrijednost - potrebno ih je dodavati hrani namijenjenoj mladim psima, kao prirodni izvor kalcija za razvoj kostura. No kad pas jednom izgradi svoj kostur, a to se pretežno zbiva do dobi od 12 mjeseci, potreba za kalcijem se smanjuje te ćemo kosti u hrani isključiti. Velika količina kosti u hrani izaziva vrlo tvrdu stolicu koja, pogotovo u starijih pasa s povećanom prostatom, može zapeti i uzrokovati teške nevolje. Začepljeni pas pokušava defecirati, vrti se u krug, često zauzima stav za blaćenje, tiska i bolno cvili, a rezultata nema. Pri tim pojačanim grčevima izbacuje malo tekućeg smrdljivog, smeđe obojenog sekreta nadražene sluznice stražnjeg crijeva, u čemu se povremeno mogu naći i tragovi krvi. Vlasnici tada misle da pas ima proljev, a u stvari radi se o težem začepu. Ako začep duže traje, ispred mjesta gdje čep leži u crijevima nagomilava se hrana iz koje crijevo izvlači vodu, pa je čep sve tvrđi i veći. U pasa koji prirođeno pate od sklonosti začepu debelo se crijevo može tako napuniti i proširiti da u njemu popucaju kružna mišićna vlakna.
U početku bolesti, osim jalovih pokušaja defekacije na psu nema promjena. Poslije dolazi do znakova trovanja produktima poremećene razgradnje hrane koja se nalazi u crijevu, zbog čega pas povraća, gubi tek, iz tkiva gubi vodu, zatim pada u depresiju, a može dospijeti i u komu koja vodi ravno u smrt. U teškim slućajevima može i crijevo prsnuti pa se crijevni sadržaj izlije u trbušnu šupljinu. To dovodi do nagle upale potrbušnice i ubrzane smrti. Naročito su opasne kosti peradi, janjaca i divljači koje su veoma tvrde i lome se pod zubima u oštre komadiće koji grebu i režu crijevo u toku probave, pa mogu dovesti do teških posljedica i bez znakova začepa.
Uputa: Začep valja liječiti iskljućivo pod kontrolom veterinara, nikako ne sam, a pogotovo ne ricinusovim uljem !!!


Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru