četvrtak, 21. siječnja 2010.

Za zdravlje psa

 Da bi vaš pas imao lijep i zdrav život ovo je popis onoga čega se treba držati svaki pasoljubac i vlasnik pasa:

Pse treba čistiti od crijevnih parazita (gliste, trakavice). Gliste imaju svi štenci, a i odrasli psi ih lako dobiju, pri čemu ne moraju pokazivati nikakve simptome. Odrasli psi se prilikom cijepljenja protiv bjesnoće očiste i od parazita, a štenci i nekoliko puta u prvim mjesecima života. Svakako tražite savjet veterinara.
Štence treba cijepiti protiv 4 glavne pseće bolesti: štenećak, parvoviroza, leptospiroza i hepatitis. Prvo cijepljenje se provodi u dobi od 2 mjeseca starosti i ponavlja se u dobi od 3 mjeseca. Preporuča se cijepljenje pasa i protiv sve češćeg corona virusa. Dobro je nakon toga pse cijepiti protiv ovih bolesti jednom godišnje do kraja života. Prije cijepljenja psa treba očistiti od crijevnih parazita.
Prema Zakonu o veterinarstvu psa je obavezno cijepiti protiv bjesnoće svake godine, a prvi put kada navrši 4 mjeseca.
Bolesnog psa, kao i kuju koja se tjera ili je skotna ne smije se cijepiti nikakvim cjepivima.
Bezvoljnost, odbijanje hrane, povraćanje, proljev, iscjedak iz očiju, ušiju ili nosa, pretjerano češanje i ispadanje dlake znakovi su da s psom nešto nije u redu. Odmah otiđite veterinaru, jer ako reagirate prekasno, pas može uginuti.
Normalna temperatura za odrasle veće pse je od 37,5 - 38,5°C, za odrasle manje pse ona iznosi od 38,0 - 39,0°C, dok je za štence do 39,5°
Neka vaš pas stalno bude zaštićen od buha i krpelja koji prenose smrtonosnu bolest - piroplazmozu. Sprejevi i ampule Fronline, Expot, Advantix i sličnih proizvođača vrlo su djelotvorni. Ampula štiti od buha 2 mjeseca, a od krpelja 1 mjesec. Ukoliko se vaš pas razboli od piroplazmoze, teške bolesti koju prenose krpelji, može uginuti ili ako ste reagirali u roku od najviše 4 dana, preživjeti s teškim posljedicama po zdravlje.
Budući da psi danas više ne žive prirodnim životom baš kao ni mi ljudi, a kako smo se mi ljudi u prirodu umiješali, za nju smo i odgovorni. Stoga, da bismo psima u ovakvim uvjetima pružili miran i zdrav život, dobro ih je sterilizirati/kastrirati. Time ćemo spriječiti nekontrolirano razmnožavanje životinja, spriječiti da potomci pasa dođu u krive ruke i u konačnici završe odbačeni na cesti ali ćemo spriječiti i da psi obole od bolesti izazvanih ovim neprirodnim suzdržavanjem od parenja (piometrija maternice, rak dojki, prostate i još mnoge druge bolesti). Ovaj kirurški zahvat vrši se rutinski u veterinarskim ambulantama i životinje već nekoliko dana nakon zahvata mogu voditi normalan život.
Neka vaš pas uvijek ima ogrlicu i markicu pomoću koje vas nalaznik psa može naći, ako se pas izgubi. Dobro je da na ogrlici bude i ugravirana pločica s vašim brojem telefona. Ako svome psu dadete ugraditi čip, vratiti će vam se iz svake zemlje svijeta.
Ne puštajte psa da se šeta bez nadzora. Sve tragedije koje su se zbog toga dogodile psima ili ljudima, dogodile su se prvi i zadnji put.


Za zdravlje čovjekova najboljeg prijatelja

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru