nedjelja, 24. siječnja 2010.

Uklanjanje petog prsta i obrezivanje uši

Uklanjanje petog prsta
Pojedini štenci dolaze na svijet sa suvišnim petim prstom na stražnjim nogama. U normalno građenog psa nema toga prsta, a ne pronalazimo ga niti na divljim životinjama koje su u srodstvu sa psom. Njegova pojava je posljedica genetske deformacije i nije vezana ni uz kakvu drugu ozbiljniju tjelesnu manu. Ipak, psi s petim prstom, ili u pojedinih pasa sa šestim, sedmim pa čak i osmim,
imaju smetnje pri kretanju jer su na tim mjestima ranjivi. Stoga ih valja ukloniti. To se vrši za prvih dana života kad operacija ne predstavlja nikakvu opasnost za životinju. Može ih se, naravno, uklanjati i u kasnijoj životnoj dobi, samo tada je to već operacija koja zahtijeva i šivanje rane, što pravilno može izvesti samo veterinar.
 
  
Obrezivanje uši
I taj je kirurški zahvat dospio u današnju kinologiju iz prošlog stoljeća, kada se za nj moglo naći opravdanja, no danas je isključivo moderni, kozmetički zahvat. Uške su se obrezivale onim psima koji su u prošlom stoljeću služili u borbama pasa. Taj sport je već odavno zabranjen, a tek nedavno je i kinologija odlučila da se jednako ocjenjuju psi s obrezanim uškama kao i oni kojima uške nisu obrezane. U Velikoj Britaniji, dapače, usvojen je zakon koji čak zabranjuje rezanje uški, pa i repa, no u nas i drugim europskim državama to je dopušteno, ali samo do dobi od 2 mjeseca.

Ali Zakonom o zaštiti životinja od 1. prosinca 2006. godine to je zabranjeno.
u čl. 8. st. 2. stoji:
(1) Zabranjena je djelomična ili potpuna amputacija pojedinih osjetljivih dijelova životinjskog tijela, uključujući:

2. rezanje ušiju i repa pasa, uklanjanje i rezanje osjetljivih dijelova kandži mačaka, rezanje glasnica i druge zahvate kojima se mijenja fenotipska slika životinje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru