četvrtak, 28. siječnja 2010.

Bolesti jetre

Jetra je najveća žlijezda u organizmu s najbrojnijim zadacima od neposredne životne važnosti. Učenjaci joj pripisuju više od stotinu funkcija. Ukratko možemo reći da je jetra lonac u kojem se kuhaju resorbirani sastojci hrane iz crijeva i nastaju novi spojevi koji organizmu omogućuju izgradnju tijela i održanje života. Osim toga, jetra služi i u prijetvorbi različitih otrova u neškodljive spojeve koje pomoću žuči izlučuje u crijevo. Jetra ima izvanrednu sposobnost regeneracije, a ipak se često oštećuje, čak i razara. Na nju štetno djeluju, prvenstveno, različiti škodljivi sastojci hrane, biljni ili životinjski otrovi, pa i drugi otrovi. I mikroorganizmi što dolaze krvlju uzrokuju joj bolesti. I različiti paraziti vole u njoj živjeti. Osim toga, na jetri se rado razvijaju i različiti tumori. Sve to uzrokuje bolesti jetre koja reagira različitim vidljivim simptomima. Simptomi su prilično oskudni, ali upadljivi. Jedan od njih je žutica. Istina, žutica se može razviti i pod nekim drugim okolnostima, na primjer, pri naglom propadanju velikog broja crvenih krvnih stanica, no pretežno se javlja kad oboli jetra. Javlja se onda, kada je jetra toliko oštećena da se žuč, koju jetra proizvodi i šalje u žučni mjehur i dalje u crijevo, ne prenosi na ispravan način pa krvlju dospijeva u kožu i sluznice. Ta tkiva tada postaju izrazito žuta. Kad se žutica pojavi, bolesnika valja odvesti veterinaru.
Teža oštećenja jetre često se kompliciraju razvojem ciroze. U tom procesu dolazi do propustljivosti krvnih žila u jetri, pa iz njih izlazi tekućina koja se skuplja u slobodnoj trbušnoj šupljini. Pojava slobodne tekućine u trbuhu naziva se ascites što je redovito znak teškog oštećenja jetre. Voda u trbuhu može se nakupiti i iz nekih drugih razloga, na primjer, pri slabosti srca; na veterinaru je da provede dijagnostički postupak i razluči bolesni organ.
Liječenje težih oštećenja jetre veoma je teško i gotovo uzaludno. Ciroza jetre redovito završava smrću, ako ne odmah, a onda kroz koji mjesec.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na čitanju i komentaru